Miroslav Lajcakfoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak drugi dan posete Prištini danas je počeo sastanakom u sedištu opozicione Demokratske partije Kosova.

Kako prenosi RTK2, Lajčak će sa liderima kosovske opozicije razgovarati o evropskom predlogu, koji su premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani prihvatili kao priliku da se, kako su naveli, „krene ka normalizaciji odnosa dve zemlje“.

Lajčak je u četvrtak, posle sastanaka sa Osmani i Kurtijem, izrazio optimizam da će na sastanku u Ohridu 18. marta između Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti postignut dogovor o primeni evropskog plana.

On je naveo da strane u dijalogu moraju da se dogovore o implementacionom aneksu, inače sporazum neće biti pravno obavezujući, objavila je Gazeta ekspres, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima,  Zajednica srpskih opština, kao jedan od očigledno ponovljenih zahteva međunarodne zajednice, biće formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, ali da ona trenutno nije na dnevnom redu dijaloga, preneo je Reporteri.

Lajčak je za ATV rekao da Upravljački tim prvo treba da iznese predlog za ZSO, a zatim da se razgovara o kritikama koje imaju obe strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari