Može li Miroslav Lajčak do kraja mandata da poboljša odnose Beograda i Prištine? 1foto FoNet/Twitter (Arhiva)

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine kojem je mandat pri izmaku, nakon posete Prištini, dolazi u Beograd kako bi utanačio detalje o novoj rundi dijaloga, ali nije precizirao datum.

„Kao sledeće, idem u Srbiju takođe u okviru priprema za naredni sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, naveo je Lajčak sumirajući proteklu sedmicu u redovnom nedeljnom postu na Fejsbuku.

Lajčakova poseta Prištini propraćena je pre svega zbog izjave o otvaranju mosta na Ibru, odnosno, kako je protumačeno, njegovoj promeni stava o tome kako do toga treba da dođe, ali i o navodima da je pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić o crvenim linijama Srbije povučeno.

On je sa Besnikom Bisljimijem, šefom prištinskog pregovaračkog tima, razgovarao o novoj rundi dijaloga, primeni Sporazuma, ali i o pitanju otvaranja mosta na Ibru.

Dok je Bisljimi poručio da je otvaranje već dogovoreno u Briselu, Lajčak traži koordinaciju sa međunarodnom zajednicom, a za to vreme, iz Beograda poručuju da je na delu kršenje principa, te pitaju, zašto su Srbi i Beograd isključeni iz odlučivanja o ovom pitanju, s obzirom da je Lajčak ranije navodio kako se ovo pitanje treba rešiti kroz briselski dijalog.

Premijer Miloš Vučević izjavio je da se očekuje dolazak izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Beograd i vrlo brzo sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

„Lajčak je bio na Bledu na strateškom forumu i posle otišao u Prištinu i dolazi u Beograd. Videćemo kakve će vesti doneti, mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza“, rekao je Vučević novinarima.

On je rekao da je ostalo Prištini „još samo da napadne i okupira škole i obdaništa“, te da Srbija mora da pojača svoje diplomatske napore i obaveštava sve međunarodne faktore.

Može li Miroslav Lajčak do kraja mandata da poboljša odnose Beograda i Prištine? 2
Foto: Printscreen/RTS

Na mestu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Lajčak je imenovan 2. aprila 2020. godine, a iako je ranije predviđeno da će od 1. septembra preuzeti dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, početkom jula je na zasedanju ambasadora država članica EU najavljeno da će mu biti produžen mandat do kraja januara 2025.

Finiš njegovog mandata prolazi u svetlu zatvaranja srpskih institucija na severu Kosova, ali i nameri Prištine da otvori most na Ibru, mimo dijaloga i koordinacije sa međunarodnom zajednicom.

Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35, kaže za Danas da sve ukazuje da Lajčak neće ostati na poziciji Specijalnog predstavnika tako da se može očekivati imenovanje novog medijatora krajem ove godine koji će preuzeti dužnost verovatno u januaru.

“Imajući u vidu dešavanja na severu Kosova prethodnih nedelja, nije realno da se predstojeći radni sastanak glavnih pregovarača dati nekih značajnih rezultata. Postoji veliki nivo nepoverenja među pregovaračima, pa i od strane Prištine prema Lajčaju, u takvim okolnostima male su šanse da se postigne bilo kakav dogovor. Postoji mogućnost da će ovaj susret poslužiti kako bi se dogovorile teme za eventualni sastanak između Vučića i Kurtija, mada za sada su samo spekulacije da može doći do takvog susreta”, navodi on.

Mijačić dodaje da se dolazak Lajčaka poklopio sa dolaskom na vlast Kurtija za kojeg kaže da je na svaki način pokušavao da obesmisli dijalog. Lajčaku je stoga, napominje, bilo značajno teće nego svim pregovaračima pre njega.

Može li Miroslav Lajčak do kraja mandata da poboljša odnose Beograda i Prištine? 3
foto FoNet Milica Vučković

“Sa druge strane Lajčak je izdejstvovao postizanje Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog aneksa u Ohridu koji će ostati obaveza koju će morati da implementiraju i Beograd i Priština. U svakom slučaju još jednom se pokazalo da kompleksnost odnosa između Srbije i Kosova traju mnogo duže od bilo kog pregovarača”, navodi on.

Direktor prištinske NVO Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi, ne očekuje ništa od nove rudne dijaloga.

“Što se tiče najavljenog sastanka u Briselu zaista ne očekujem ništa s obzirom da smo na Kosovu ušli fazu predizborne kampanje i nema šanse da imamo neki rezultat u dijalogu”, kaže on.

Šeholi, govoreći o Lajčakovom mandatu, kaže da je njegova uloga u medijima često u srpskim i kosovskim medijima uveličavana.  Lajčak je, kaže, administrirao dijalog i ništa drugo.

Može li Miroslav Lajčak do kraja mandata da poboljša odnose Beograda i Prištine? 4
foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraljiu navodi da ne veruje da će do kraja Lajčakovog mandata nešto da se bitno i osetno menja.

“Bazirajući se na sadašnje konstalacije i dosadašnji tok, sastanak u Briselu, ne verujem da će doneti promene odnosno neki napredak”, kaže on.

Baraljiu poručuje da su Miroslav Lajčak i Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, bili neuspešni u svojim mandatima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari