Miroslav Lajčak: Nije dovoljno rađeno na implementaciji Ohridskog sporazuma 1foto FoNet Milica Vučković

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da postoji rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana, priznavši da nije dovoljno urađeno na implementaciji Ohridskog sporazuma, javio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

U intervjuu za RSE Lajčak je, na marginama foruma Globsec, koji se održava u Pragu, takođe ocenio da obe strane treba da se uključe u dijalog i prestanu da preduzimaju nekoordinisane i hitne akcije.

Specijalni predstavnik EU je poručio da dve strane moraju da shvate da je napredak u dijalogu duboko povezan sa njihovim putem ka EU integraciji.

„Ako mene pitate – problem je što dva društva nisu spremna za normalizaciju“, istakao je Lajčak.

Na pitanje kako treba da se završi dijalog, čak i ako bi to podrazumevalo međusobno priznanje, on je rekao da je na dvema stranama da se o tome izjasne.

„Naravno, najvažnije dostignuće je sporazum o putu normalizacije koji je postignut i dogovoren prošle godine u Ohridu. Sa ovim sporazumom, u suštini, više nema potrebe za pregovorima, ali postoji potreba za implementacijom. I da, nažalost, i govorim to sa žaljenjem, implementacija nije ozbiljno počela“, konstatovao je Lajčak.

On je ocenio da „ništa ne sprečava ni Kosovo ni Srbiju da urade ono na šta su se obavezali u Ohridu“.

„I jasno je napisano, ovaj dokument je javan. Opet, ako mene pitate, problem je što dva društva nisu spremna za normalizaciju“, rekao je izaslanik EU.

Lajčak je sugerisao kako „ljudi moraju da shvate da normalizacija znači kompromis“.

„Dokle god živite u iluziji da je ovo pobeda za jednog, a poraz za drugog, neće biti napretka. A ako ne bude napretka u normalizaciji, neće biti napretka u evropskim integracijama. Sve ostalo je iluzija i obmana“, rekao je Lajčak.

On je ukazao na jasne obaveze obe strane iz prihvaćenog sporazuma.

„Postoji dogovor o razmeni (diplomatskih) misija. Postoji dogovor da se ne sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Dakle, pročitali ste sporazum i sve je tamo. I kao što sam rekao, ništa ne sprečava dve strane da urade svoj deo posla“, rekao je Lajčak.

Komentarišući slučaj Banjska i akciju paravojne organizacije Srba sa severa Kosova tokom koje je poginuo jedan kosvski policajac i trijica članova naoružane grupe koju je predvodio nekadašni potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, Lajčak je rakao kakao je jasno je da se ne može reći da je „dovoljno urađeno“.

„Kada se odgovorni, počev od Milana Radojičića, koji je priznao odgovornost, još uvek ne suočavaju sa pravdom, očigledno je da niko ne može reći da je dovoljno urađeno. I naš stav je da ponavljamo da on mora da odgovara za ovu akciju“, poručio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari