Miroslav Lajčak u "diplomatskoj ofanzivi": Izvestio predstavnike zemalja koje ne priznaju Kosovo o dijalogu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Nakon što je Srbiji, odnosno njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, predstavljen francusko-nemački plan, koji je podržalo pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak se proteklih dana sastao sa predstavnicima Španije, Kipra, Grčke i Slovačke.

On je o sastancima sa ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Albaresom, ministrom spoljnih poslova Slovačke Rastislavom Kačerom, ministrom spoljnih poslova Kipra Joanisom Kasoulidesom i specijalnom izaslnicom Grčke za Zapadni Balkan Sofijom Gramatom objavljivao tvitove na svom nalogu.

Poslednji u nizu susreta je sastanak sa izaslanicom Grčke za Zapadni Balkan Sofijom Gramatom.

Kako je naveo, sa njom je razgovarao o naporima EU na postizanju napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i važnoj ulozi koju Grčka ima u tom regionu.

„Sa grčkom izaslanicom za Zapadni Balkan razgovarao sam o našim EU naporima na napredovanju u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i važnoj ulozi Grčke u regionu“, naveo je Lajčak na Tviteru.

„Naišli smo na toplu, prijateljsku i otvorenu diskusiju sa ministrom spoljnih poslova Kipra Joanisom Kasoulidesom. Bilo je veoma korisno razgovarati o najnovijim stvarima u dijalogu koji vodi EU i razmeniti mišljenja“, napisao je Lajčak.

Dok je kipransko ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru navelo da se ministar Kasoulides na marginama Saveta za spoljne poslove sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kako bi bilo sagledano trenutno stanje u dijalogu.

Lajčak je objavio i susret sa španskim ministrom Albaresom.

„Sreo sam se danas sa španiskim ministrom spooljnih poslova Albaresom i bi mu dao najnovije informacije o stanju dijaloga. Potreban nam je brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u ovom kritičnom trenutku. Zahvalni smo na Španiji na snažnoj podršci u naporima Unije. Gracias“, napisao je Lajčak.

O susretu sa šefom slovačke diplomatije Kaćerom, Lajčak je napisao: „Sreo sam se sa Rastislavom Kačerom, slovačkim ministrom spoljnih poslova kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu. Obavestio sam ga o mojoj nedavnoj poseti i našim naporima na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Cenim slovačku snažnu podršku evropskoj budućnosti regiona“.

Lajčak je juče razgovarao u Briselu i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem o, kako je naveo, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u kontekstu težnje Srbije za članstvo u EU.

Podsetimo, Vučić je povodom toga što je i pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova prihvatili francusko-nemački plan rekao da to praktično znači da je taj plan novi pregovarački okvir Srbije i EU.

Vučić je u decembru predsednicima Grčke, Kipra, Španije, Slovačke i Rumunije poslao pisma u kojima im se, kako je rekao, zahvaljuje što puružaju podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari