Miroslav Lajčak u Prištini s Kurtijem i Bislimijem: Složili smo se da svi prethodni sporazumi budu sprovedeni 1Foto: Miroslav Lajčak / Tviter

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je juče u Prištinu, gde se kasno sinoć sreo sa premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom prenijera i šefom pregovaračkog tima Prištine Besnikom Bisljimijem.

On je naveo da su se složili da prethodni sporazumi moraju da budu u potpunosti sprovedeni.

„Danas sam na Kosovu da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bislimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom. Takođe smo se složili da svi prethodni sporazumi o dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani“, napisao je Lajčak na Tviteru.

On je podelio i fotografiju na kojoj večera sa Kurtijem i Bislimijem.

 

Lajčak je pre suseta sa njima upozorio da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške.

On je, u intervjuu za Kljan TV, upitan šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj, javlja Kosovo onlajna, pozivajući se na prištinski portal Reporteri.net.

„Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani“, objasnio je Lajčak u emisiji “Rubikon” televizije Klan Kosova.

On je naglasio da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice.

Lajčak se prethodnih dana sastao sa predstavnicima Grčke, Slovačke, Španije i Kipra, četiri zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da bi ih uputio u tok dijaloga Beograda i Prištine, nakon što su obe strane upoznate sa francusko nemačkim predlogom.

Lajčak je za Klan Kosova rekao i da će razgovarati sa predstavnikom Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari