Miroslav Parović: Vučić pred dolazak strane delegacije spušta kriterijume o Kosovu 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Aleksanar Vučić je preko svog ministra odbrane, Miloša Vučevića poslao poruku da je spreman na Zajednicu srpskih opština koja bi bila formirana u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Republike Kosovo, navodi Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta.

Kako dodaje, ovo je svesno urađeno neposredno pred dolazak međunardone delegacije predvođene Lajčakom i Eskobarom, a sa ciljem izbegavanja ličnih sankcija koje stoje kao pretnja nad glavom pojedinaca iz samog državnog vrha.

„Inače, sam Vučić je kao jednu od crvenih linija postavio uslov da ZSO ne može biti formirana na principima kosovkog pravnog sistema. Ovo je poslednji put decidno ponovio 13. jaunara ove godine. Međutim, očigledno je poruka koja je stigla iz SAD o tome da će se sporazum Beograda i Prištine postići sa ili bez Vučića i Kurtija uticao na naglu i dratsičnu promenu stava“, zaključuje Parović.

Danas u Prištini i Beogradu borave specijalni izaslanici SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije koji razgovaraju sa premijerm Kosova i predsednikom Srbije oko nastavka dijaloga i postizanje dogovora dve strane.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, izjavio je sinoć da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može biti formirana po srpskim, već po kosovskim zakonima, ali da se mora insistirati na jasnim nadležnostima koje bi to telo imalo, ističući da ne može da bude na nivou nevladine organizacije (NVO).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari