Mirović: Srpska lista je izneverila srpski narod na Kosovu i Metohiji 1Foto: Printrskrin Jutjub/TV A Plus Montenegro

Profesor Pravnog fakulteta u Severnoj Mitrovici Dejan Mirović izjavio je danas da je Srpska lista u potpunosti izneverila srpski narod na Kosovu i Metohiji (KiM), jer je sledila lične interese predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mirović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je Srpska lista između interesa srpskog naroda i privatnog interesa Aleksandra Vučića (predsednik Srbije), „izabrala da bude instrument Vučićeve neustavne i nezakonite politike“.

„Vučić je Srpsku listu formirao, finansirao i bio joj i još uvek je njen faktički predsednik. Zato je ta organizacija u potpunosti izneverila srpski narod i zato bi joj primereniji naziv bio Vučićeva lista“, rekao je on.

Na pitanje koje su najveće greške Srpske liste, Mirović je kazao da je bespogovorno sleđenje Vučićeve politike dovelo do toga da su svi postupci Srpske liste bili pogrešni.

„Nije postojala konstantna politika već samo prihvatanje i sleđenje Vučićeve privatne, neustavne i kontradiktorne politike. Prvo su podržali i sprovodili ukidanje srpskih institucija i neustavni Briselski sporazum, zatim su ušli u sve secesionističke vlade od Ise Mustafe, Ramuša Haradinaja, Avdulaha Hotija do Aljbina Kurtija, a u novembru 2022. godine su zbog Vučićevih privatnih i neprozirnih ciljeva napustili institucije i tako predali Srbe i lokalnu vlast Kurtiju“, objasnio je profesor.

Mirović je naglasio da funkcioneri Srpske liste ne dele sudbinu srpskog naroda na KiM.

„Najbolji primer je njihov bivši predsednik Goran Rakić koji je od ministra u Kurtijevoj vladi postao republički poslanik Srpske napredne stranke (SNS). Funkcioneri Srpske liste su uvek bili i uz prištinsku i uz beogradsku vlast, koje su radile protiv interesa srpskog naroda“, rekao je.

Upitan zbog čega poslanici Srpske liste nisu podneli ostavke u Skupštini Kosova kao ostali Srbi koji su radili u kosovskim institucijama, Mirović je kazao da se „njihov faktički šef“ Vučić obavezao Briselskim sporazumom da oni budu deo kosovskog secesionistickog pravnog i političkog sistema, a ne srpskog.

„Isto važi i za farsu zvanu Zajednica srpskih opština (ZSO) koja je u svojoj pravnoj suštini savetovalište i punkt za komunikaciju s vlastima u Prištini, koja ne bi imala pravo čak ni samostalno da donosi svoj statut“, naveo je profesor.

Na pitanje koje su posledice vladanja Srpske liste u sredinama sa srpskom većinom, Mirović je rekao da se samo u poslednjih godinu dana s Kosova iselilo više od 15 odsto Srba.

„Čak i novi predsednik Srpske liste Zlatan Elek priznaje da se posle Banjske iselilo oko 15 odsto Srba sa severa KiM. Kao neko ko 12 godina radi na KiM, tvrdim da je ta brojka veća i da su posebno Zvečan i Leposavić opusteli. Oko 80 Srba se nalazi u Kurtijevim zatvorima i neprestano se hapse novi pod retroaktivnim optužbama za navodne ratne zločine. Prihvatanjem Francusko -nemačkog plana, Vučić i Srpska lista su omogućili legalizaciju ukidanja preostalih srpskih institucija, privrednih subjekata, dokumenata i registarskih tablica na KiM“, istakao je Mirović.

Komentarišući odnos kosovskih vlasti prema srpskoj zajednici na KiM, Mirović je kazao da Kurti sprovodi politiku za koju se uvek zalagao.

„Kurti stvara nezavisno i unitarno Kosovo sa Srbima kao manjinom koja ima samo formalna prava. Krajni cilj je ukidanje Rezolucije 1244 i njena zamena Ahtisarijevim planom kao i ulazak u Ujedinjene nacije (UN), odnosno ukidanje ruskog veta. Zahvaljujući pre svega Vučićevom prihvatanju Francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma i prodaji oružja Ukrajini, Kurti je na korak od tih ciljeva“, smatra Mirović.

Ocenjujući odnos vlasti u Beogradu na čelu s Aleksandrom Vučićem prema srpskoj zajednici na KiM, Mirović je rekao da je taj odnos dokaz da je Vučić izvršio državni udar.

„Vučić nije imao ovlašćenja da zaključuje Francusko-nemački plan i Ohridski sporuzum kojima se priznaje teritorijalni integritet i suvernitet Kosova. On je uzurpirao i ovlašćenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u članu 7 Francusko-nemačkog plana, jer je preko 100.000 Srba i 1.300 crkava i manastira na KiM izmestio iz srpskog pravnog sistema u prištinski secesionistički. To je bez sumnje teško krivično delo za koje mora da odgovara“, kazao je profesor.

Upitan kako bi Srbi na KiM trebalo da se politički organizuju i da se izbore za svoja elementarna prava, Mirović je rekao da bi trebalo da se nađe sredina između dve krajnosti, „Vučićeve Srpske liste i onih Srba koji su pod kontrolom Kurtija“.

„To delovanje mora da bude demokratsko i mirno i da ne odbacuje ljude koji su zbog pretnji i uslovljavanja bili deo upravnih organa. Ovakva formula delovanja bi trebala da važi i za mitropolita raško-prizrenskog Teodosija i za ostalo sveštenstvo jer je interes naroda važniji od neprestanog usaglašavanja sa stavom patrijarha Porfirija bliskog predsedniku Republike“, zaključio je profesor Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari