Misala Pramenković smenjena sa mesta predsednice BNV 1Foto: Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)/Arhiva

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) od danas ima novog predsednika Adela Slatinu iz Sandžačke demokratske partije (SDP).

Glasovima većnika te partije i SDA Sandžaka smenjena je dosadašnja predsednica Misala Pramenković, iz Stranke pravde i pomirenja (SPP). Osam je bilo protiv i sedam većnika nije učestvovalo u radu sednice.

Novi predsednik bošnjačkog nacionalnog saveta Slatina dobio je 21 glas, sedam je bilo protiv i isto toliko nije došlo na sednicu.

Misala Pramenković je odbacila, kao netačne, sve razloge za smenu navedene u predlogu odluke za razrešenje, jer “predstavljaju samo igovor”.

Njene kolege iz SPP istakli su da je ona za vreme svog mandata pokazala “kako se dostojanstveno predstavljaju Bošnjaci i njenom smenom nacionalni interesi se podređuju partijskim”.

Većnici SPP imali su primedbu, jer nova koalicija nije predstavila viziju i program BNV, niti je javnosti predočena biografija novoizabranog predsednika Slatine, “kojem je jedina kvalifikacija to što je iz Priboja”.

SDP većnici su svoj predlog branili ocenom da njihov kandidat “ima bogato upravljačko iskustvo”,da je bio odbornik u pribojskom lokalnom parlamentu i član Opštinskog veća, ali i da se njegovim izborom “otklanja nepravda prema Bošnjacima Limske doline”.

Adel Slatina je specijalista opšte medicine u Priboju. U prvom obraćanju većnicima naglasio da njegovim izborom ta nacionalna institucija nije postala vlasništvo nijedne političke partije.

Poručio je da “političke razlike treba rešavati u lokalnim parlamentima i republičkoj skupštini. Pozvao je sve bošnjačke intelektualce da svojim idejama i radom doprinesu radu BNV.

Rekao je da će, u narednom periodu, raditi na promovisanju i očuvanju kulturnih, verskih i istorijskih vrednosti Bošnjačkog naroda.

– Posebno ću zaštiti prava Bošnjaka u Srbiji. Naša misija je da naš glas bude saslušan, prava budu poštovana, a cultura prepoznata i cenjena. Pred nama su i mnogi izazovi, ali sam siguran da ćemo ih zajedničkim naporima, solidarnošću i odlučnošću prevazići. Pozivam vas na konsenzus i dogovor – istakao je Slatina.

Bez potpredsedničkih funkcija ostali su kadrovi SPP, a dobili ih oni iz SDP, a svoje pozicije zadržali su predstavnici SDA Sandžaka. U Izvršnom odboru ostali su većnici iz SDA i SDP.

U aktuelnom sazivu BNV po 12 većnika imaju SDP i SPP, 10 SDA Sandžaka i jednog lista koju je podržao Bošnjačko-srpski savez (BOSS).

SPP i SDA Sandžaka, do danas, su imali većinu na osnovu Sporazuma o strateškoj saradnji, koji su, u decembru 2022.godine, potpisali predsednici Usame Zukorlić i Sulejman Ugljanin. Dokument je važio samo u BNV, iako je njim bilo predviđeno formiranje “stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama”.

Obnavljanjem koalicione saradnje između dve najveće bošnjačke stranke, SDP i SDA Sandžaka, nezvanično stoji “formiranje koalicija u Novom Pazaru i Tutinu”, ali i suprostavljanje sistematizaciji radnih mesta u BNV, gde je najviše zaposlenih funkcionera SDA i članova njihovih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari