Miščević: Cilj još tri poglavlja 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Naš je cilj da do kraja godine otvorimo još tri pregovaračka poglavlja, rekla je danas šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evroskoj uniji(EU) Tanja Miščević.

Ona je podsetila da je za to potrebna saglasnost svake njene članice koja zavisi i od njenih sopstvenih interesa.

Vrlo često čujemo argument da je na primer, kapacitet naše državne uprave bolji nego kod nekih članica EU, ali pravila su da one nas ocenjuju a ne mi njih, rekla je Miščević na konferenciji (Re)balkanizacija Zapadnog Balkana.

Govoreći o politici uslovljavanja, ona je naglasila da to ne treba pominjati u pežorativnom smislu, već je reč o politici jasnih kriterijuma, koji su počeli da se definišu devedesetih godina kad su u nju želele da uđu države iz potpuno drugačijeg političkog i ekonomskog miljea.

Kako je ocenila, region Zapadnog Balkana dobio je i ono što se naziva Konpenhagen plus, s obzirom na dešavanja devedestih godina u regionu, dok se treće uslovljavanje odnosi na pojedinačne države.

Kroz merila za otvaranje, zatvaranje i prelazna, svaka država članica posebno ocenjuje uspeh države kandidata, što je uvek u skladu sa sopstvenim interesima, pa tu dolazimo do bilateranih problema, rekla je Miščević.

Govoreći o EU i Zapadnom Balkanu, ona je rekla da je kroz godišni izveštaj data siva slika regiona, čime se pružaju možda argumenti onima koji kažu da treba sačekati sa daljim razgovorima o politici proširenja jer je potrebno da se EU prvo bavi svojim porodičnim problemima.

To je potpuno pogrešan pristup, rekla je Miščević, dodajući da se, kada se izveštaj pogleda dublje od opšte ocene, vidi se određeni napredak, primetno pomeranje.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocenio je da je proces proširenja formalno ostao isti ali da je suštinski drugačiji zbog okolnosti koje su se desile.

Prema njegovim rečima, ekonomska kriza je ostavila duboke posledice u srcima državljana zemalja članica EU, pitanje migranata je podelilo društva unutar EU, a nova je okolnost i Bregzit.

Među glavnim pitanjima u regionu koja u ovom trenutku nisu rešena, Svilanović je naveo funkcionalnost Bosne i Hercegovine i odnose Beograda i Prištine.

Očekujem otvaranje poglavlja, Srbija je to zaslužila, ali je od svega najvažnije reformisati svoju zemlju, rekao je Svilanović na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Centra za spoljnu politiku i Fondacije Hanns Seidel. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari