Miščević: Dostavljeno mišljenje 1Foto: Medija centar

Evropska komisija je danas dostavila mišljenje o pregovaračkoj poziciji Srbije za poglavlje 7 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji o intelektualnoj svojini, izjavila je šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Jutros je stiglo mišljenje Evropske komisije za poglavlje 7, rekla je ona, na konferenciji u Privrednoj komori Srbije o poglavlju 20, i dodala da je poglavlje 5 o javnim nabavkama spremno za otvaranje do kraja godine, kao i poglavlja 25 i 26 o nauci i istraživanju i o obrazovanju i kulturi.

Ona je podsetila da je Srbija do sada otvorila četiri poglavlja i ocenila da je jako važno što je uspostavljen kontakt pregovaračkog tima i ljudi iz privrede.

Miščević je istakla da je pregovaračkom timu potrebna pomoć privrednika u procesu da bi čuli šta oni misle i da bi to poslužilo kao korektiv.

Ne želimo samo da vas obavestimo, već želimo da čujemo šta vi mislite, rekla je ona.

Poglavlje 20 nije teško, jer ne zahteva akcione planove ni posebno jačanje kapaciteta, ali nije ni naivno jer obuhvata industrijsku strategiju i strategiju preduzetništva, rekla je Miščević i dodala da je predviđena revizija industrijske strategije kao važan element poglavlja 5.

Poglavlje 20 obuhvata materiju koja nije potpuno u nadležnosti EU i to je takozvani meki akt, odnosno samo podrška i dopuna za članice unije, rekla je pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, dodajući da su jedini čvrsti delovi poglavlja direktiva EU o sprečavanju kašnjenja plaćanja u komercijalnim transakcijama i preporuka EK o definisanju mikro, malih i srednjih preduzeća.

Ovo poglavlje ima veze sa težim poglavljem 8 o državnoj pomoći i treba da pokažemo da postoji državni instrument za pomoć privredi i da ta pomoć neće biti ukinuta, već da mora da doprinosi konkurentnosti, rekla je ona.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić je rekao da je privreda zainteresovana za proces integracije u EU i treba da bude ravnopravan partner u njemu.

Privreda treba da bude konsultovana tokom pregovora, kako bi mogla da prenese stavove poslovne zajednice i da bude informisana o promenama u poslovnom okruženju u procesu, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari