Miščević: Isti interes Srbije i Hrvatske 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

U najboljem nacionalnim interesu Hrvatske je da Srbija bude u Evropskoj uniji, kao što je i u najboljem nacionalnom interesu Srbije što je Hrvatska već tamo, ocenila je danas šef pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević.

Ona je navela da je takva polazna osnova najbolja za rešavanje bilateralnih pitanja.

Hrvatskoj ne odgovara da na svojim granicama, što su i spoljne granice EU, ima zemlje koje nisu članice unije – to je skupo, neefikasno i predstavlja problem za stabilnost Hrvatske, što je migratska kriza pokazala, rekla je Miščević na konferenciji Hrvatska – naš sus(j)ed.

Ona smatra da Srbiji odgovara da neko ko je toliko blizu i razume sve što Srbija mora da prođe u procesu evrointegracija, bude njen glasnogovornik i da zastupa njen interes za pristupanje u EU.

Konstatujući da ima bilateralnih sporova između Srbije i Hrvatske koje tek treba rešavati, ona je naglasila da Srbija uporno ponavlja da kontekst pregovora ne sme biti prostor za rešavanje toga.

Hratska je imala u svom pregovaračkom procesu ozbiljan problem sa nekim državama članicama, i baš zbog takvog svog iskustva, kaže Miščević, treba da bude svesna da se bilaterana pitanja ne rešavaju kroz blokiranje drugih, već razgovorom.

Govoreći o potrebi da se mnogo više razgovara i direktno kontaktira, Miščević je dodala da mi vrlo često govorimo da smo spremni da krenemo u Zagreb i razgovaramo sa kolegama na našem, tehničkom nivou o poglavljima i o njihovom iskustvu.

Na pitanje o otvaranju novih poglavlja, Miščević je rekla da je Srbija u Brisel, osim poglavalja 26, poslala još dva posvećena industijskoj politici, preduzetnišvu i carinskoj uniji, navodeći da se naredna međuvladina konferencija očekuje krajem februara ili početkom marta.

Predsedenik Centra za spoljnu politiku, koji je organizovao skup, Aleksandra Joksimović smatra da u ovom trenutku postoji ozbiljan problem nedostatka svake vrste komunikcije.

Docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Klasić je ocenio da su odnosi između Srba i Hrvata mnogo bolji nego između dve države.

Siguran sam da su odnosi između Srba i Hrvata mnogo bolji nego između srpskih i hrvatskih vlasti, ja to živim svakog dana, vidim to i kroz svoje studente, kod svojih sugrađana, kod svojih prijatelja Srba koji dolaze u Hrvatsku, rekao je Klasić.

Zato je dobro, kaže, što se političarima sve manje veruje, iako bih voleo da imamo političare koji će voditi svoje države tako da se rešavaju problemi, a ne da stalno okreću prošlosti. Želim Srbiji sve najbolje, siguran sam da bez stabilne, demokratski uređene, mirne i bogate Srbije nema ni iste takve Hrvatske, voleo bih da Srbije što pre uđe u EU, rekao je Klasić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari