Na sednici Saveta ministara spoljnjih poslova zemalja članica EU u ponedeljak u Luksemburgu, šefovi diplomatija će u vezi sa Srbijom razgovarati o dve teme – viznoj liberalizaciji i stupanju na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, saznaje Danas od zvaničnika EU u Briselu.

O Srbiji će se razgovarati u okviru zvanično najavljene tačke dnevnog reda, koja glasi „Zapadni Balkan“. Kako su Danasu rekli izvori iz EU, bliski Savetu ministara, na ovom sastanku najverovatnije neće biti donete nikakve odluke, već će šefovi diplomatija kroz određeni broj zaključaka pružiti podršku procesu vizne liberalizacije.

Kada je reč o stupanju na snagu Prelaznog sporazuma, očekuje se da ministri o tome razgovaraju iza zatvorenih vrata, tokom ručka s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom. Naš izvor iz EU nije mogao da da nikakvu ocenu kakav bi rezultat tog sastanka mogao biti jer je, kako kaže, isuviše rano da se o tome govori.

Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i bivša direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, za Danas kaže da očekuje pozitivan razvoj događaja u vezi s Prelaznim sporazumom.

– Posle dugo vremena, izgleda da se stvari odvijaju u pozitivnom smeru. Ukoliko dobro razumem stavove holandske vlade i parlamenta, oni su jasno rekli da nema ratifikacije SSP-a dok optuženi Ratko Mladić ne bude u Hagu. Međutim, to ne znači da Holandija neće pomoći evropske integracije Srbije. Ona će podržati ukidanje viza za naše građane, a očekujem i da će podržati primenu Prelaznog sporazuma. Njihov stav je da je Srbija dala dovoljno dokaza da radi sve što može na hapšenju preostalih haških optuženika. Potvrđeno je da nikada kao sada nije postojala tolika politička volja i akcija da bi se obavio preostali deo saradnje s Haškim sudom. Dodatni argument biće i prisustvo Serža Bramerca u Luksemburgu, čije će reči i izveštaj ojačati sve ono što Srbija radi ne bi li ubedila Holanđane da sarađuje s Tribunalom – ističe Miščevićeva.

Prema saznanjima Danasa iz izvora u Vladi Srbije, predstavnici zvaničnog Beograda imaće tokom vikenda stalne kontakte sa ključnim članicama EU, uključujući Holandiju, kako bi izlobirali da se o deblokadi Prelaznog sporazuma postigne konsenzus. Prema više izjava evropskih zvaničnika, Holandija je jedina zemlja koja se tome do sada protivila. Miščevićeva kaže da kontakti i lobiranja Srbije nikada nisu prestajali i da se odvijaju na svim nivoima, od nevladinih organizacija do najviših državnih predstavnika.

– Cilj takvih razgovora je lobiranje, odnosno zagovaranje naših interesa. Čini se da svi evropski zvaničnici ne znaju dovoljno šta je Srbija pozitivno uradila i koliko je napredovala. Glavni zadatak lobiranja sada je da se pokaže koliko smo napredovali i uradili na polju ispunjavanja Mape puta za ukidanje viza. Drugi zadatak je lobiranje za odmrzavanje Prelaznog sporazuma – navodi Tanja Miščević.

Napredak Srbije ka belom šengenu juče je bio tema, reklo bi se izuzetno uspešnog, sastanka u sedištu Evropske komisije (EK) u Briselu.

– Komisija bi do kraja jula trebalo da uputi Savetu EU predlog da se vizni režim za Srbiju ukine od 1. januara 2010. godine. O toj preporuci se će u Briselu raspravljati u decembru, rekao je za Danas Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i član srpske delegacije u Briselu.

Ovim sastankom predstavnika EK i Vlade Srbije završena je druga faza dijaloga o viznoj liberalizaciji. Tom prilikom je srpskim zvaničnicima predstavljen Izveštaj o ispunjenosti kriterijuma iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za Srbiju.

Prema Homenovim rečima, predstavnici EK rekli su da je Srbija postigla velike rezultate u sve četiri oblasti iz Mape puta i da su svi komentari zvaničnika zemalja EU pozitivni.

– Svi usvojeni zakoni su dobri i sada treba raditi na njihovoj primeni. Ekspertske misije EK neće više dolaziti u Srbiju, a ukoliko ih bude bilo, one će se baviti daljim evropskim integracijama naše zemlje – kaže Homen i navodi da na sastanku u Briselu nije bilo posebnih reči o izdavanju srpskih pasoša Albancima s Kosova.

Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije saopštila je juče da će zvanični Beograd i Evropska komisija nastaviti da zajednički prate primenu kriterijuma iz Mape puta za ukidanje viza.

TADIĆ: Ne treba da slavimo prerano

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da ne treba licitirati datumima. „Zato uvek kažem da ne slavimo pre vremena jer uvek postoji mogućnost nekog iznenađenja. Idemo dobro, kada je u pitanju vizna liberalizacija. Samo da nastavimo tako“, kazao je Tadić novinarima u Skupštini grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari