Mišćević: Otvaranja svih poglavlja 2018. 1

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom (EU) Tanja Miščević izjavila je danas da je cilj da sva poglavlja budu otvorena do kraja 2018. godine.

Miščević je na predstavljanju Nacrta strategije i Akcionog plana za harmonizovanu oblast u okviru Poglavlja 1- Sloboda kretanja robe, rekla da je jedan deo pravljenje strategije za prihvatanje standarda EU, a drugi koliko dugo će Srbija još koristiti stare standarde, kako bi mogla da funkcioniše bez ograničenja na tržištu EU.

To govori da nije jednostavno tako brzo otvoriti Poglavlje 1 ali dobra stvar je to što kad ga država otvori pregovori su mnogo kraći, jer je strateški sve isplanirano i već dogovereno, istakla je ona.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede Jovan Petrović izjavio je da su Strategija i Akcioni plan, koji će usvojiti Skupština Srbije kada ga odobri Evropska komisija, veoma bitni za Srbiju.

Time se pokazuje da smo domaće zakonodavstvo uskladili sa evropskim, a s druge strane otklanjaju se sve nepotrebne barijere u trgovini i stvara klima da preduzetnici u Srbiji rade i proizvode po najnovijim evropskim propisima i standardima, što će srpsku privredu činiti konkurentnom, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari