Miščević: Sloboda medija se ne može posmatrati izdvojeno 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Dolazak evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana je poseta podrške novoj Vladi Srbije, izjavila je FoNetu šefica Tima za vođenje pregovora o članstvu Srbije u EU Tanja Miščević.

Ona je dodala da je i dalje uverena da Srbija do 2019. godine može biti spremna za članstvo, ukoliko se posao „ubrza i utegne“.

Miščević je objasnila da je poseta Hana, pored upoznavanja sa novim ministrima, bila prilika da se razgovara o nastavku procesa evropskih integracija, regionalnoj saradnji, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pripremi godišnjeg izveštaja Evropske komisije, koji će biti predstavljen u drugoj polovini oktobra.

Kao sagovornik FoNeta u seriji intervjua „Bez rukavica“, ona je najavila da se krajem meseca očekuje se i poseta članova odbora Evropskog parlamenta i sastanak sa srpskim poslanicima, u okviru zajedničkog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Poslanici Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta napraviće presek šta je u proteklih godinu dana urađeno na sprovođenju preuzetih obaveza, usvajanju evropskih vrednosti i standarda, sa akcentom na vladavini prava, precizirala je Miščević.

Ona je rekla da će izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister potom pripremiti rezoluciju koja će ponoviti neka od najvažnijih pitanja iz izveštaja Evropske komisije.

Upitana da li bi najvažnije teme izveštaja Komisije o Srbiji mogle biti vladavina prava, sloboda medija i izražavanja, Miščević je odgovorila da će to biti važno podjednako, kao i ocene koje se tiču bezbednosti hrane, zaštite životne sredine, slobode kretanja roba.

Nemojte me pogrešno razumeti, naglasila je Miščević, ne minimalizujem sva pitanja koja se odnose na vladavinu prava, posebno pravo izražavanja i slobodu medija, ali ona se ne mogu posmatrati izdvojena iz opšteg konteksta svih ostalih reformi i preporuka za reforme.

Nemaju ona za nas manji značaj, napotiv, ova pitanja su važna i da će ona biti predmet godišnjeg izveštaja pokazuju usmerenost na izradu akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i naša žurba da ta poglavlja otvorimo kako bi ona zaista ušla u fokus, objasnila je Miščević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari