"Miščević upoznala Žofrea sa planovima na ubrzanju reformi u procesu pristupanja EU" 1Foto: Pixabay/Dušan Cvetanović

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom o aktivnostima u procesu pristupanja Srbije Uniji.

Miščević je rekla da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i upoznala Žofrea sa planovima na ubrzanju reformi u procesu pristupanja Uniji, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je kazala da će na planu unutrašnjih reformi biti nastavljeno sprovođenje svih aktivnosti usmerenih na dostizanje preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, prelaznih merila u otvorenim poglavljima i merila za otvaranje klastera, navodi se.

„Potpuno smo svesni svojih obaveza u procesu evropskih integracija u odnosu na političke, ekonomske i pravne kriterijume i u partnerstvu sa Evropskom komisijom i državama članicama nastojaćemo da ih što pre dostignemo“, navela je Miščević.

Ambasador Žofre je rekao da će tempo pristupnih pregovora Srbije i dalje posebno zavisiti od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, piše u saopštenju.

Naveo je da je, kada je reč o vladavini prava, potreban dalji rad i politička posvećenost kako bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Miščević je, kako se navodi, zahvalila Žofreu na „velikoj i značajnoj pomoći“ EU od 165 miliona evra za hitnu pomoć u oblasti energetike, koju je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen predstavila prilikom prošlonedeljne posete Srbiji.

Žofre je rekao da je energetski paket od 165 miliona evra „opipljiv znak da EU stoji uz Srbiju“ u rešavanju izazova energetske krize i dodao da će ta pomoć omogućiti Srbiji da podrži ugrožene porodice i mala i srednja preduzeća, navodi se.

On je čestitao ministarki Miščević na imenovanju, rekavši da će njena liderska i koordinaciona uloga za sva pitanja u vezi sa EU biti ključni za uspešno suočavanje sa izazovima koji predstoje, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari