MKG priznala grešku o pregovorima KFOR-a sa srpskom paravojnom grupom 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Međunarodna krizna grupa (MKG) priznala je, u ažuriranom izveštaju o Kosovu, da je napravila grešku kada je objavila da je misija Kfora pregovarala sa srpskom paravojnom grupom da napusti Banjsku tokom napada 24. septembra, prenosi večeras portal Reporteri.

„Zvaničnici Kfora su pregovarali o povlačenju ostatka grupe iz okolnih šuma, gde su se sklonili. Kosovske vlasti veruju da se potencijalno više stotina napadača krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom i otkrilo veliku količinu oružja sposobnog da izazove značajnu štetu i žrtve – uključujući protivtenkovske raketne bacače, minobacače i bacače granata, protivtenkovske mine i 24 vozila“, navodi se u prvobitnom izveštaju MKG.

U međuvremenu, u ažuriranom tekstu od 28. maja, MKG pojašnjava da je u originalnom tekstu pogrešno navedeno da je osoblje Kfora pregovaralo sa srpskom oružanom grupom.

Misija Kfora je demantovala izveštaj te grupe, ukazujući da ni u jednom trenutku nisu bili uključeni u bilo kakve pregovore.

Pošto je pozvan da pojača svoje prisustvo, Kfor je blisko koordinirao sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (EULEKS), kako bi se uspostavilo bezbedno okruženje u toj oblasti, saopštio je Kfor, podseća Reporteri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari