Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je juče u Nišu da će haški optuženik Ratko Mladić biti lociran „uprkos njegovom odličnom skrivanju i velikoj bezbednosnoj kulturi“.

– Verujem da će ovoliki trud koji se ulaže dati rezultat uprkos Mladićevom odličnom skrivanju i velikoj bezbednosnoj kulturi i verujem da će on biti lociran. Imamo više saznanja nego što smo imali, radi se bolje nego što se radilo, a da li je sve to dovoljno – teško je reći. Možda sav ovaj trud ne da rezultate u trenutku kada očekujemo, ovo su stvari koje ne možete da predvidite. Nismo mogli da predvidimo ni da je Radovan Karadžić – Dabić, kao i način na koji se on skriva, ali se dogodilo da je on lociran pre Mladića – rekao je Ljajić novinarima.

On je kazao da se optimizam da će Mladić i Goran Hadžić biti izručeni Hagu temelji na činjenici da „najprofesionalniji ljudi u bezbednosnim službama“ rade na rasvetljavanju slučajeva haških begunaca. Optimizam temelji, rekao je, i na odličnoj koordinaciji između civilne i vojne službe bezbednosti, kao i na jasno iskazanoj političkoj volji i „danonoćnom radu u operativnim potragama“ za preostala dva optuženika.

– Bio bih običan šarlatan kada bih vam sada rekao kakve akcije sprovodimo i dokle smo stigli. Znači, ne preostaje ništa drugo nego da verujete ili ne – rekao je on.

Ljajić je još kazao da je nepravedno i nekorektno što Holandija stavlja znak jednakosti između pune saradnje sa tribunalom i Mladića u Hagu.

– Srbija je učinila sve da ispuni sve preostale obaveze i najveći broj obaveza je ispunjen u svim segmentima, tako da u tom pogledu mnogo bolje stojimo nego bilo koja zemlja u regionu- ocenio je Ljajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari