Hapšenje preostala dva haška begunca je jedino otvoreno pitanje u saradnji Srbije s Haškim tribunalom – izjavio je juče predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s tim međunarodnim sudom Rasim Ljajić. Posle razgovora s glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom u Beogradu, Ljajić je rekao da očekuje pozitivan izveštaj tužioca, ali da ne može da tvrdi da će biti upotrebljen izraz „puna saradnja“ sa Tribunalom.

– Zajednički smo konstatovali da u pogledu dostupnosti arhiva, pristupa dokumentima i oslobađanja svedoka obaveze tajni gotovo da nemamo nikakvih otvorenih pitanja – kazao je Ljajić agenciji Beta.

Srpske vlasti očekuju da tužilac Bramerc, dodao je Ljajić, iznese „sve što je video i čuo tokom posete Beogradu, drugim rečima da će nabrojati sve činjenice koje govore u prilog našoj apsolutnoj saradnji s Tribunalom, kao i činjenicu da se Ratko Mladić i Goran Hadžić još nalaze na slobodi“.

Bramerc se juče u Beogradu susreo i s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.

Tadić je u razgovoru istakao da će Srbija nastaviti da u potpunosti sarađuje s Tribunalom. Prema navodima iz saopštenja pres službe, Tadić je naglasio da je jasno da državni organi Srbije u potpunosti sarađuju s Hagom i da čine sve da se pronađu preostali begunci. Srbija, navedeno je, intenzivno traga za Mladićem i Hadžićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari