Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sutra će biti prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti u BiH. Tribunal je saopštio da je pojavljivanje Mladića u sudnici zakazano za 10 sati.


Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike. Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavanje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da poseti Mladića u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Kad se prvi put pojavi pred sudijom, Mladić, po pravilima Tribunala, može zatražiti da se izjašnjavanje o krivici odloži za mesec dana. Sud je u dosadašnjoj praksi uvek usvajao takve zahteve optuženih.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992 do 1995. Optužnica protiv Mladića ista je kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zahvalio je juče Srbiji za hapšenje bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića.

– Zahvaljujem predsedniku Borisu Tadiću, Savetu za nacionalnu bezbednost, operativnim službama i akcionom timu – rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu. On je naznačio da će u govoru pred Savetom bezbednosti UN 6. juna svakako naglasiti da je „Srbija ispunila jednu od svojih najvažnijih međunarodnih obaveza“.

Glavni tužilac pozvao je vlasti u Beogradu da nastave da „primenjuju unapređenja“ u operativnom planu koja su dovela do hapšenja Mladića, kako bi „bez odlaganja uhapsile i Gorana Hadžića“, jedinog preostalog optuženog begunca. Bramerc je ponovio da još razmatra mogućnost „delimičnog objedinjavanja“ suđenja Mladiću i njegovom političkom vođi Radovanu Karadžiću, ali da odluku o tome još nije doneo.

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking izjavio je da je Ratko Mladić, po izručenju i prebacivanju u pritvor Tribunala, bio „izuzetno kooperativan“.

– Dočekao sam Mladića na aerodromu u Roterdamu, na stepenicama aviona, sa pritvorskim doktorom. Dobro smo komunicirali i razumeli jedan drugog. Mladić je bio veoma kooperativan i nismo imali nikakvih problema. On je obratio pažnju na to što smo govorili – izjavio je Hoking na konferenciji za novinare u Hagu.

Prema njegovim rečima, lekar je sa Mladićem razgovarao na roterdamskom aerodromu i utvrdio da je on u stanju da bude prebačen u pritvor Tribunala u Sheveningenu. Kada je stigao u pritvor, Mladića je ponovo pregledao lekar koji nije pronašao „nikakva hitna pitanja“. Na pitanje da li Mladića u pritvoru posebno nadziru zbog mogućnosti samoubistva, Hoking je odgovorio odrečno i naglasio da će Mladiću obezbediti najbolju dostupnu medicinsku negu.

Bez zahteva za utvrđivanje Mladićeve sposobnosti

Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala, kaže za Danas da sud još nije dobio zahtev o tome da se utvrdi da li je Mladić sposoban za suđenje i da će sud naknadno odlučivati o tome kada i ako dobije zahtev.

– Njegovo hapšenje, iako dolazi 16 godina nakon podizanja prve optužnice, svakako je korak u dobrom pravcu za postizanje pravde. Mi smo zadovoljni što je on uhapšen za vreme mandata Tribunala i što mu se može suditi pred ovom institucijom – naglašava Jelačićeva. Prema njenim rečima, sudsko veće još nije dobilo zahtev, ni od Tužilaštva, a ni od odbrane Radovana Karadžića, da se suđenje Mladiću spoji sa njegovim.

Novac za odbranu

Srbija nije nikom dosad platila odbranu, tako da to ne može da očekuje ni haški optuženik Ratko Mladić. Retko koji haški optuženik je sam platio svoju odbranu, osim Ante Gotovine i Ramuša Haradinaja. Ti troškovi su većinom plaćeni iz budžeta Tribunala. Država daje pomoć optuženicima u iznosu od 200 evra mesečno i avionskim kartama ako je ispunio tri uslova: dobrovoljna predaja, državljanstvo Srbije i da nije pravosnažno osuđen. U slučaju Ratka Mladića nisu ispunjeni ti uslovi, ali Nacionalni savet ima pravo da donese odluku o tome da mu se odobri ta pomoć. Za sada odbrana Ratka Mladića nije dostavila Nacionalnom savetu takav zahtev. Međutim, premijer RS Aleksandar Džombić, predložiće svojoj Vladi da izdvoji finansijska sredstva za odbranu Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari