Ratku Mladiću će biti suđeno i u slučaju da Haški sud prestane da radi, a on dotad ne bude uhapšen, jer će ostati jedno sudsko veće koje će moći da sudi svim preostalim haškim optuženicima u bekstvu, izjavio je juče donedavni predsednik Tribunala Fausto Pokar.

Sudija Pokar je u Briselu za agenciju Beta objasnio da se o tome razgovara u Savetu bezbednosti UN, iako se veruje da je Beograd rešen da što pre pronađe i uhapsi Mladića i drugog haškog optuženika Gorana Hadžića. Pokar je učestvovao na okruglom stolu o „Pravdi, pomirenju i integraciji u EU na zapadnom Balkanu: nasleđu Haškog suda“, i stavio do znanja da će Haški sud okončati sva preostala suđenja, uključujući slučaj Radovana Karadžića, pre nego što završi svoj rad krajem 2010. godine. Na pitanje šta će se dogoditi ako Mladići Hadžićdotle ne budu uhapšeni, donedavni predsednik Haškog suda je objasnio da će ostati sudska struktura koja bi vodila postupak i posle tog roka. Sam postupak bi mogao da se vodi, po rečima Pokara, i u prostorijama Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ako Haški sud za bivšu Jugoslaviju prestane da postoji.

Zamenik direktora Direktorata za proširivanje u Evropskoj komisiji Jan Truščinski takođe je naglasio uverenje da će Mladići Hadžiću vrlo dogledno vreme biti uhapšeni, rekavši da to potvrđuje rešenost srpske vlade i, naročito, dosad preduzeti „ključni koraci“, poput hapšenja Karadžića.

 

Ljoveras: EU ne menja uslove

Beograd – Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je da Srbija ima veliki potencijal za napredovanje na putu evropskih integracija. U tom pogledu, 2009. godina može biti od velikog značaja, ali Srbija mora ubrzati ceo proces ako želi da postane kandidat sledeće godine, rekao je Ljoveras, „Stabilnost sadašnje Vlade stvara novu mogućnost, koju treba iskoristiti. Nema izgovora za odlaganje, uključujući priče o novim zahtevima u vezi sa članstvom, jer EU ne menja dogovorene uslove“, istakao je on prilikom sastanka evropskih parlamentaraca sa delegacijom Skupštine Srbije. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari