Pre objavljivanja izveštaja EK o napretku Srbije i konačne odluke o statusu kandidata, EU će se svakako interesovati i zbog čega se odugovlači s primenom odluke Ustavnog suda Srbije o zabrani duplih funkcija – kaže u intervjuu za Danas Drago Kos, predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), dodajući da se nada da iza svega stoje samo „tehnički“, a ne i politički razlozi. Kos upozorava da je Srbija ozbiljno pogođena korupcijom, pre svega u javnom sektoru.


Koliko odugovlačenje s primenom odluke o duplim funkcijama može da utiče na odluku Evropske komisije o kandidaturi Srbije?

– Sve zavisi od toga kolikom brzinom će se ta odluka Ustavnog suda Srbije implementirati. Ako do usvajanja mišljenja Evropske komisije u oktobru odluka USS bar ne stupi na snagu, to će se sigurno naći u tom izveštaju. Veoma je neuobičajeno da se odluke ustavnog suda – a pogotovo toliko važne za viši integritet rada najviših predstavnika vlasti – ne stupe na snagu u najkraćem mogućem roku.

Ta odluka USS nije stupila na snagu jer nije objavljena u Službenom glasniku. Kako to komentarišete? Mislite li da se iza toga nešto drugo krije?

– Ne usuđujem se ni da pomislim da iza svega stoji nekakav suštinski problem s odlukom Suda. Želim da verujem da je razlog bezazlen i još se uvek nadam da je tako, ali što više vremena prolazi, sve će biti manje mesta mojoj nadi i počeću ozbiljno da se brinem da neko možda stvarno ne želi da dođe do realizacije te odluke.

Koliko je Srbija zapravo učinila u borbi protiv korupcije?

– Srbija se na polju zakonodavstva usmerenog na borbu protiv korupcije veoma približila kompletnoj usklađenosti s pravom EU. Isti je slučaj i s formalnom organizacijom antikorupcijskih institucija. Sada treba učiniti korake dalje. Te institucije treba u potpunosti osposobiti i omogućiti im da sve ispunjene teoretske uslove upotrebe i na području praktične borbe protiv korupcije, a baš to izaziva nepoverenje građana Srbije, pa i međunarodnih institucija, i to s pravom.

U kojoj oblasti je korupcija u Srbiji sistemski najdominantnija?

– Srbija je ozbiljno pogođena problemom korupcije i zasad je najviše ima u javnom sektoru, odnosno u tački gde se spajaju javni i privatni sektor (javne nabavke, zdravstvo…). Još uvek se suviše lako, nezakonito, dolazi do sredstava javnog sektora, do odluka koje pogoduju samo određenim licima i koje njihovim autorima donose znatne imovinske koristi.

Usvojeni zakoni za put ka EU

Beograd – Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici predloge zakona o krivičnom i parničnom postupku, koji imaju za cilj ubrzanje sudskih postupaka, a usvojen je i Predlog zakona o rehabilitaciji, kojim je predviđeno da sva oduzeta imovina bude vraćena rehabilitovanim licima ili njihovim naslednicima na način predviđen Nacrtom zakona o restituciji, saopštio je na konferenciji za novinare Slobodan Homen, koordinator vlade za odnose s javnošću. Homen je kazao da će predlog zakona o restituciji biti usvojen na narednoj sednici Vlade Srbije, pošto je Evropska komisija dala saglasnost na taj tekst. Kako je istakao, očekuje se da do 20. septembra Narodna skupština usvoji sve zakone s takozvane evropske agende, neophodne za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari