Boško Obradovićfoto FoNet Ana Paunkovic

Dveri su prestale da imaju smisao postojanja na političkoj sceni još od 2015. kada su postale još samo jedna od stotinak liderskih stranaka. Njihov osnovni cilj sada je povratak u republički parlament, a s obzirom na to da na desnoj političkoj sceni Srbije vladaju konfuzija i pustoš s elementima haosa, to ovoj partiji može ali i ne mora da ide u prilog.

Potrebno je da budu hrabriji u istupanju protiv vlasti i otvoreniji za razne forme objedinjavanja, kažu sagovonici Danasa komentarišući potencijal Dveri da se vrate na republičku scenu.

Posle kraha na paralamentarnim i beogradskim izborima u decembru 2023, kada su Dveri nastupale u koaliciji sa Zavetnicima, i nisu prešle cenzus ni za ulazak u republički a ni gradski paralemnt, lider Boško Obradović je podneo ostavku na mesto predsednka.

Novi predsednik i rukovodstvo biće izabrani za mesec dana na stranačkim izborima koji se održavaju 29. septembra. To je na društvenoj mreži Iks objavio upravo Obradović, koji je nedavno rekao da se neće kandidovati, ali da će ostati u politici budući da je odbornik u skupštini Čačka. Uz to počeo je da se bavi u ugostiteljstvom. On je za Danas potvrdio da se nije predomislio oko kandodovanja.

Očekuje se da za nedelju dana bude poznato ko će se nadmetati za lidera Dveri.

Za sada je poznato da će kandidat biti Ivan Kostić, potpredsednik Dveri do ostavke Obradovića, sada član Prelazne uprave.

Uoči izbora u ovoj stranci otvara se pitanje imaju li Dveri potencijal da se ponovo vrate na republičku scenu i šta im je za to potrebno.

Odnosno, da li se mogu obistiniti Obradovićeve reči da je njihova politička ideja danas jedna od najpopularnijih u Evropi i svetu i da njihovo vreme mora doći i u Srbiji.

Kostić potvrđuje za Danas da će se kandidovati i ukazuje na to da je osnovni cilj Dveri povratak u republički parlament.

– Ostajemo čvrsta opozicija aktuelnom režimu jer smatramo da Srpska napredna stranka radi na urušavanju suvereniteta Srbije i u političkom i u ekonomskom smislu. Situacija oko Rio Tinta je očigledan primer kako je vlast spremna da uništi životnu sredinu i zdravlje građana zarad opstanka na vlasti i koruptivnih poslova sa stranim multinacionalnim kompanijama. Saradnja svih opozicionih političkih opcija je neophodna za smenu aktuelne vlasti i mi smo spremni da sve svoje stranačke resurse angažujemo u tom cilju – najavljuje on.

Nekadašnji član Dveri, sada predsednik Narodne mreže Vladan Glišić za Danas kaže da su Dveri prestale da imaju smisao postojanja na političkoj sceni Srbije još od 2015. kada su postale još samo jedna od stotinak liderskih stranaka.

– Sada kada su se prilično politički ulupale i potonule svejedno je ko će biti njihov politički lider. Mislim da one nemaju neku važnu političku budućnost sem da tavore na margini – navodi on.

A kada je reč o poziciji Boška Obradovića, kaže da stvar nije ista jer on još uvek može da ostvari neke pozicije u politici pošto ima određene političke sposobnostu.

– To što on ima veće šanse da politički prezivi nego stranka Dveri nije pravedno pošto je najodgovorniji za stanje u kome se stranka sada nalazi. A nije moralo da bude tako – kaže Glišić.

Dok politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da u ovom trenutku u vezi izbora unutar Dveri ne zna ko su kandidati, ni da li ih ima jedan ili više, ni da li je Obradović definitivno odustao od kandidature za ovaj ciklus, ali zna da je u srpskoj politici jako teško vratiti se posle pada, iako je nova politička istorija beležila slučajeve uspešnih povrataka od DSS, Nove Srbije i SPO.

– Nije nemoguće, ali nije lako vratiti se – kaže on.

Prema njegovim rečima, za Dveri postoji okolnost koja može biti istovremeno olakšavajuća i otežavajuća u zavisnosti od događaja.

– Na desnoj strani političkog spektra posle decembarskih izbora vlada konfucija i pustoš sa elemntima haosa što stvara vrstu limba u kojoj svako može da potone ali i da se regeneriše. Činjenica jeste da desna srpska scena plaća ceh pogrešne odluke o razjedinjenom izlasku na poslednje parlamentarne izbore. I od tog promašaja se čitav taj deo scene neće lako oporaviti. Tu ne mislim samo na onaj deo koji je poražen i ostao ispod cenzusa već i na onaj koji je realtivni pobednik, poput Nestorovića, Novog DSS i POKS – objašnjava on.

Kako dodaje, takvo stanje može biti vrsta šanse za Dveri, i sve druge na tom polu koji se nadaju povratku, ali potrebno je izvući pouke iz ove katastrofe koju su doživeli.

– To znači da treba da budu i hrabriji u istupanju protiv vlasti, a i otvoreniji za razne forme međusobnog kao i šireg objedinjavanja – zaključuje on.

Podsetimo, Dveri su na lokalnim izborima u Čačku uspele da uču u gradski parlament. Nova šansa za ulazak u Skupštinu Srbije, u koju su Dveri u koaliciji sa DSS prvi put ušle 2016, biće ako je verovati rečima predsednika države, tek kada vlada izgura pun četvorogodišnji mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari