"Mogu li Šolcove poruke da utiču na formiranje Vlade": Stručnjak o poseti nemačkog kancelara Beogradu 1

„Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu potvrđuje kontinuirani napor nemačke diplomatije da se Srbija privoli da se usaglasi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji, a da se zauzvrat pokaže koji su benefiti od takve odluke odnosno od usaglašavanja sa Evropskom unijom“, ocenjuje Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, u okviru regionalne turneje, posmatra se sa dosta pažnje jer se očekuje da bi mogla da donese određeniju poziciju Srbije u odnosu na Rusiju i EU, ali i insistiranje na ubrzanju dijaloga Beograda i Prištine.

Olaf Šolc došao je u Beograd gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pre toga je u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Glavna tema razgovora Šolca i Kurtija bio je dijalog Beograda i Prištine za koji je Šolc rekao da će odrediti i put Kosova ka EU.

U Beogradu se tokom Šolcove posete takođe očekivao naglasak na evropskom putu Srbije, ali u nešto drugačijem kontekstu – fokusirajući se na pitanje rata u Ukrajini i odnos Srbije prema Rusiji.

Ova poseta nemačkog kancelara, nakon učestalih sastanaka i poseta između nemačke i srpske diplomatije, tumači se kao pokušaj upravljanja krizom, kako za Danas ukazuje Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

„Šolcova poseta je još jedno podsećanje na sankcije koje smo dužni da progresivno uvodimo kako bismo se usklađivali sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, ukoliko želimo da ostanemo na putu za članstvo. Verujem da će Šolc pokušati da nas privoli da na tom putu i ostanemo ali i da će se potruditi da pokaže da se isplati biti na strani Zapada“, naglašava Subotić.

On dodaje da Šolc mora da ukaže i na jasne benefite koje Srbija ima od uvođenja sankcija Rusiji, odnosno kako će EU kompenzovati Srbiji ono što bi ona izgubila udaljavanjem od Rusije, a to su prvenstveno energenti i nafta.

Ova poseta nemačkog kancelara Srbiji dešava se samo pet nedelja nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Berlinu gde su dvojica lidera takođe razgovarali o ovim temama. Pre toga, Srbiju je posetila i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, što po oceni Subotića pokazuje da je Nemačka „aktivirala“ svoj diplomatski aparat kako bi sprečila veće posledice od krize zbog rata u Ukrajini.

Dijalog Beograda i Prištine dobija na značaju u ovakvom kontekstu, ističe Subotić, jer je EU i Nemačka svesna opasnosti da svaki zamrznuti konflikt može da se odmrzne, a u ovakvim okolnostima u svetu „uvek postoji rizik za eskalaciju“.

U političkim krugovima smatra da se bi Šolcove poruke, kao i deo razgovora iza zatvorenih vrata sa Vučićem, mogle da utiču i na formiranje nove Vlade u Srbiji.

„Pitanje je da li će u toj Vladi moći da sedi neko ko je otvorenije bio za saradnju sa Rusijom i kako će Nemačka i druge zemlje EU gledati na to. To zavisi od toga kakav bude Vučićev odgovor na zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji“, navode naši izvori.

Šolc iz Beograda odlazi u Solun, gde će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Nemački kancelar će u subotu posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari