Moguć sastanak Vučića i Kurtija u okviru Berlinskog procesa 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na sastanak u Berlinu, u okviru Berlinskog procesa, saopštila je ambasada Nemačke u Prištini, preneo je danas Kossev.

Kako se navodi u odgovoru ambasade za Gazetu ekspres, Šolc je počeo pripreme za sastanak Kurtija i Vučića, na kome će posredovati, ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa.

„Ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa, kancelar Šolc će pozvati obe strane, sa ciljem daljeg olakšavanja dijaloga. U toku su pripreme za ovaj sastanak“, navela je ambasada.

Nemačka je pozdravila sastanak 18. avgusta sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije i ceni što su se njih dvojica dogovorili da nastave pregovore, navodeći da je važno da se obe strane konstruktivno angažuju i rade na izvodljivom rešenju.

„Još jedna eskalacija sa blokadama puteva i nasilnim protestima nikome nije u interesu. Umesto toga, potreban je sveobuhvatan i održiv sporazum između dve strane, koji će otključati evropsku perspektivu za obe države i doprineti regionalnoj bezbednosti“, ocenila je ambasada Nemačke u Prištini.

Ambasada je ukazala da je jasno da se mere moraju sprovoditi na način da se ne stvaraju nove tenzije i da je zato sada fokus na konstruktivnom angažovanju u razgovorima koji su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari