Komandant Kfora, italijanski general Đuzepe Emilio Gaj, izjavio je juče da je ta formacija u fazi smanjenja broja vojnika, uključujući i sever Kosova, ali da to ne znači da će se međunarodne mirovne snage potpuno povući sa Kosova. Posle sastanka sa ministrom lokalne uprave u Vladi Kosova, Sadrijom Feratijem, Gaj je rekao da je smanjenje broja vojnika Kfora uzrokovano mirnom i stabilnom bezbednosnom situacijom.

Broj vojnika u sastavu Kfora mogao bi još tokom ove godine da bude smanjen čak za polovinu ukoliko se situacija na Kosovu ne bude pogoršala, izjavio je istovremeno komandant multinacionalne brigade sektora Jug, austrijski oficir Tomas Štarlinger . Za austrijski lokalni dnevnik Oberesterajhiše nahrihten Štarlingel je rekao da je stanje na Kosovu „mirno i stabilno“.

Dodao je međutim da, „ako se tokom ove godine ništa dramatično ne promeni na Kosovu, može da bude sproveden plan NATO koji predviđa drastično smanjenje međunarodnih snaga“, pri čemu se pominje i 50 odsto. Mogućnost smanjivanja međunarodnih vojnih snaga na Kosovu pomenuo je i pre nekoliko sedmica zapovednik nemačkog kontingenta, general Harald Fuger. Osporavajući ocene jednog nemačkog crkvenog velikodostojnika koji je, posle posete Kosovu, Kosovo nazvao „tempiranom bombom“, Fuger je rekao da je stanje godinu dana posle proglašenja nezavisnosti „mirno i stabilno“.

„Doduše, događaju se stalno manji incidenti, ali region nije ništa nemirniji ili opasniji od Hamburga, Minhena ili Lajpciga“, rekao je Fuger u januaru za nemačke medije. Komandant nemačkog kontingenta, sa oko 2.300 vojnika, na Kosovu je tada ocenio da je „smanjenje međunarodnih snaga zamislivo“, iako je „jasno da je stanje zato tako mirno jer je Kfor tamo, zbog čega mora i da ostane“. „U međuvremenu je tako da naše obaveze možemo da ispunimo i sa manjim brojem vojnika. Odluku o tome moraju da donesu političari NATO“, naveo je nedavno Fuger.

Vojska samo pored nekih hramova SPC

Priština – „Nikada nisam rekao da ćemo se povući sa Kosova, ali će biti smanjenja trupa. Zbog toga smo mi u fazi smanjenja broja pripadnika i to će se dogoditi u svim delovima Kosova“, rekao je general Gaj. On je dodao da će Kfor nastaviti da čuva neke od pravoslavnih objekata SPC, dok će to u drugim slučajevima raditi Kosovska policija. Ferati je dodao da je Vlada Kosova „nepokolebljivo opredeljena“ da verski objekti budu dobro obezbeđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari