Tradicionalni 60. Molitveni doručak, koji organizuje predsednik SAD Barak Obama, biće održan danas u Vašingtonu.

Među zvanicama iz Srbije prisustvovaće ministri Vuk Jeremić, Ivica Dačić i Srđan Srećković, lider SPO Vuk Drašković, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, kao i predsednik skupštinske Grupe prijateljstva s Amerikom Vlajko Senić.

Na ceremoniji će biti i predsednik kosovske Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, beogradski advokat Zdenko Tomanović, predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši i funkcioner opozicione SNS Vladimir Božović..

Prema saznanjima Danasa, u američkom Kongresu se priprema pitanje za Srbiju o „slučaju Slavka Ćuruvije“, koje će se odnositi pre svega na to gde se zaustavila istraga o ubistvu ovog novinara, i kakve su njene perspektive. Pitanje bi moglo da bude prosleđeno Dačiću i Jeremiću, s obzirom na to da će srpski funkcioneri imati odvojene susrete u nekim američkim institucijama, među kojima je i Kongres.

Tradicionalni doručak „u molitvi za Ameriku“ organizuje se još od 1953. svakog prvog četvrtka u februaru. Predsednik SAD Barak Obama održaće govor, kao i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjeg časa. Nacionalni molitveni doručak okuplja i članove Kongresa, političare SAD, vojne lidere i goste iz stotinak zemlja. To je manifestacija koja traje nekoliko dana i sastoji se iz niza sastanaka, ručkova i večera.

Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke i zamenik premijera Vlade Kosova, za Danas kaže da je odlazak na Molitveni doručak prava prilika da se američkoj administraciji predoči prava slika stvari na Kosovu.

– Svoje prisustvo na Molitvenom doručku i sastanke koje ću imati posle njega, iskoristiću da na neposredan način informišem američku administraciju o položaju srpske zajednica na Kosovu. Moje iskustvo govori da su neka od rešenja pronađena posle ovakvih razgovora – kaže Petrović, kojem je ovo četvrti put da prisustvuje Molitvenom doručku.

Petrović kaže da će svoj boravak u Vašingtonu iskoristiti za susrete s predstavnicima Stejt departmenta, Senata i Kongresa, kao i da postoji mogućnost da se nakratko sretne i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

On dodaje da je ovo i prilika da se sretne s mnogim svetskim državnicima i kolegama.

– Sama činjenica da razgovaram s tim ljudima je velika stvar i uvek koristim priliku da iznesem pravu sliku stvari na Kosovu i položaju srpske zajednice – zaključuje Slobodan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari