Momčilo Trajković: Malobrojni Srbi koji su ostali na Kosovu su faktor mira 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković istakao je u izjavi FoNetu da su malobrojni Srbi koji su ostali na Kosovu zapravo faktor mira i upozorio da bi njihov egzodus doveo do ozbiljne krize u celom regionu.

„Ako bi došlo do konačnog rešenja Kosova i potpisivanja od strane Srbije, onda bi došlo do novog egzodusa Srba“, precizirao je Trajković.

On je u serijalu razgovora Kosinus objasnio da bi rešenje „preko kolena“ nateralo taj narod da masovno napusti Kosovo.

„Masovni dolazak 100 hiljada Srba u centralnu Srbiju značio bi pravu katastrofu, ne samo za Srbiju, nego i za region“, predočio je Trajković.

Znajući dosadašnja dokumenta, deklaracije i sporazume koji su potpisani, on smatra da je to zapravo put ka predaji.

„Potpisivanje bilo kakvog sporazuma, znači konačnu realizaciju Briselskog sporazuma i dogovora u Ohridu“, rekao je Trajković i ukazao da je Zajednica srpskih opština poslednji kamen u temelju nezavisne države Kosovo.

Prema njegovom objašnjenju, „Zajednica srpskih opština bi bila dobra ako Vučić prizna nezavisnu državu Kosovo“

„Ako bi taj narod ostao, onda bi negde to bilo rešenje“, ali se Trajković plaši da tada „neće postojati uslovi za Zajednicu srpskih opština, jer neće postojati srpske opštine, pošto narod iz njih odlazi, a one se sve više albanizuju“.

On se zalaže za dijalog, ali misli da dijalog nije moguć dok je u Prištini na vlasti Aljbin Kurti.

„Međunarodna konferencija znači nametanje rešenja. Ipak, ukoliko nema dogovora, mislim da će doći do konferencije koja, plašim se, neće biti povoljna po nas“, predvideo je Trajković.

Između Evropske unije i Kosova, on bira Kosovo, uveren da će put Srbije ka Uniji dugo trajati.

Stolica za Kosovo u Ujedinim nacijama za njega nije opcija , jer je „Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, bez pitanja ne samo Srbije, nego i mnogih velikih sila koje treba da odlučuju o tome“.

„Oni su preko noći odlučili da proglase nezavisnu državu Kosovo i mi bismo, zapravo, rehabilitovali jedan separatistički pokret, ako bismo prihvatili da Kosovo postane člani Ujedinjenih nacija“, izričit je Trajković.

On ne vidi mogućnost za organizovanje referenduma, niti smatra da bi to bilo rešenje.

„Ako bi to glasenje bilo održano i na Kosovu, krajnji rezultat referenduma se zna“, rekao je Trajković i naglasio da nije ni za opciju zamrznutog konflikta.

On smatra da to treba da bude proces u kojem bi se pokrenula neka ključna pitanja koja bi „dovela i jedno i drugo društvo u normalu“, a zatim i do demokratskog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari