"Momentum u Ukrajini treba iskoristiti za Zapadni Balkan": Ministarka predstavila izveštaj o pregovorima sa EU skupštinskom Odboru 1Foto: Beta/Amir Hamzagić; Radenko Topalović/Danas

Spoljna politika Srbije trenutno je 51 odsto usklađena sa spoljnom politikom Evropske unije. Srbija nije neutralna u vezi s ratom u Ukrajini, ona jeste vojno neutralna, ali ne politički, izjavila je danas na sednici skupštinskog Odbora za EU Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, navodeći da Srbija „konstantno izražava podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Ona je podsetila da je glasanjem u Generalnoj skupštini UN povodom godišnjice otpočinjanja rata u Ukrajini, Srbija još jednom pokazala svoj stav prema tom ratu. Dodala je da apsolutna podrška građanima Ukrajine pokazana i jučerašnjim slanjem opreme za elektroenergetski sistem te zemlje, jer mi, kako je rekla, dobro zamo šta znači razrušeni energetski sistem.

„To smo preživeli, ali ne doduše na minus 20 stepeni, kao što je u Ukrajini slučaj“, rekla je Miščević i dodala da je Srbija jedina zemlja iz regiona koja je tu opremu poslala.

Navela je i da je Srbija u stalnom kontaktu sa ambasadom Ukrajine preko koje saznaje šta su sve humanitarne potrebe Ukrajine.

Miščevićeva je na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije na kojoj je predstavila Izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Češke, u periodu od jula do decembar 2022. godine, rekla i da je uvek najviše politike u procesu proširenja EU.

"Momentum u Ukrajini treba iskoristiti za Zapadni Balkan": Ministarka predstavila izveštaj o pregovorima sa EU skupštinskom Odboru 2
Printskrin Parlament.rs

„Klub od 27 članica EU bira svoje članove i definiše pravila. Za Zapadni Balkan, umesto da donesu političku odluku koriste tehničke dokumente. U ovom momentu Ukrajina i Moldavija dobile su status kandidata, to još nije otvaranje pregovora. To što postoji ideja da će Ukrajina za dve godine postati članica EU je priča iz Ukrajine. Neće EU praviti greške koje su se pokazale u ranijim proširenjima“, navela je ministarka Miščević i dodala da momentum u Ukrajini treba iskoristiti za Zapadni Balkan.

Navela je da je EU statusno neutralna i da pet članica nije priznalo nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. U pregovorima se ne govori o statusu, jer uslov za nas može biti ono što se svi dogovore. Istakla je da je poglavlje 35 primarno i da prati sprovođenje dijaloga Beograda i Prištine, a cilj je sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Mi nemamo ni pregovaračku poziciju za poglavlje 35, jer tu ne pregovaramo mi bilo šta, već će to preuzeti nadležni organi EK“, navela je ministarka i dodala da je njoj Evropa prirodni blok sa sve svojim vrednostima, kao što su mir, stabilnst, demokratija i solidarnost.

Članovi odbora za EU ipak su tokom sednice ocenili da evropski put Srbije predugo traje i da je sve teže objasniti građanima da nam je EU cilj, a posebno deprimirajuće deluje to što se Ukrajini i Moldaviji obećava da će uskoro postati članice EU.

Dubravka Filipovska, potpredsednica Odbora za EU, rekla je da je teško građanima obasniti kako je to EU za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, a nije za poštovanje teritorijalnog integriteta i suverentiteta Srbije.

„Iako spadam u evrofantike nije mi jasno šta žele da rade sa nama. Kako građanima Srbije objasniti benefite EU, kad je ceo proces nefer. Mi smo za par meseci uradili veliku stvar, a oni i dalje pričaju o neusklađivanju spoljne politike i neuvođenju sankcija Rusiji“, rekla je Elvira Kovač, predsednica Odbora za EU i dodala da zbog političke situacije Srbija ne vidi pomak na putu ka EU.

Pojedini članovi Odbora istakli su da je vreme da se odustane od tog evropskog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari