"Moramo se dozvati pameti": Zajedno i Bravo povodom dvostrukog ubistva u Futogu 1Foto: Aleksandar Latas/Danas

Iz novosadske opozicije kažu da je sinoćni obračun dilera narkoticima i dvostruko ubistvo koje se desilo na desetak metara od osnovne škole u Futogu, još jedan šok za naše društvo i dokaz da nasilje u Srbiji neće prestati.

Gradski odbor stranke Zajedno za Novi Sad izražava najiskrenije saučešće porodicama žrtava tragedije koja je noćas zadesila meštane Futoga i odnela dva mlada života.

„Ovakvi i slični nemili događaji nažalost su postali svakodnevnica u našim životima. Dugogodišnje prisustvo kulture nasilja u svim delovima društva, od medija, politike, sporta i škole, dovelo je do toga da je nasilje u Srbiji poprimilo razmere epidemije. A odsustvo kvalitetne i sistemske reakcije države da to spreči dovodi do toga da iz dana u dan situacija sve više eskalira“, navode iz Zajedno.

Kako nastavljaju, 1. septembra počinje nova školska godina, a roditelji ne znaju da li da svoju decu šalju u škole sa đačkim priborom ili pancirima i šlemovima.

„Sistem je zakazao. Država je izgubila poverenje svojih građana! Podsećamo, da je po ko zna koji put, izostala je adekvatna reakcija države da spreči dalje širenje nasilja! Ulaganjem u policiju, a ne u pedagoge i psihologe, država se bavi posledicom, a ne uzrokom. Podsećamo, da ništa nije urađeno na detraumatizaciji dece i roditelja. Podsećamo, da država nije ispunila ni jedan od iznetih zahteva građanki i građana na protestima ,,Srbija protiv nasilja” koji traju više od 100 dana“, dodaju iz Zajedno.

Kako ističu, pokrenuli su i peticiju protiv nasilja u Novom Sadu. Jer ne žele da ćute dok gradske vlasti okreću glavu od ovog gorućeg problema.

Iz Građanskog pokreta Bravo postavljaju pitanje kako mogu da se osećaju roditelji i deca, deset dana pred početak škole, kada se obračun narko-bandi i dvostruko ubistvo dešavaju na deset metara od osnovne škole “Desanka Maksimović”.

„Kao roditelji i građani mi se pitamo šta je novosadska policija zajedno sa lokalnim vlastima učinila da se ovakvi gnusni zločini sprečili da se bande ne obračunavaju ispred škole? Da li je ovo na kraju krajeva rezultat “uspešne”akcije oduzimanja i predaje oružja koju smo imali pre nekoliko meseci? Da stvar bude još gora, posle oluje koju smo imali, osnovna škola u Futogu najverovatnije neće ni biti spremna za početak školske godine, a nastavnici nisu dobili nikakvu pomoć od države, osim apsolutno neprimenjivih uputstava“, saopštavaju iz Bravo.

Upravo zbog ovakvih događaja i razloga, kako ističu, protesti protiv nasilja su i počeli sa tragedijom u školi “Ribnikar“ i održavaju se svakog petka u Novom Sadu, a drugim danima i širom zemlje.

„Očigledno je da nasilje neće prestati, da su škole i dalje nebezbedne i da je su protesti kao apsolutno neophodni kako bi se mi kao društvo i država “dozvali pameti” i preduzeli konkretne i korake u sprečavanju i smanjivanju nasilja, i to pre svega da prvo zaštitimo našu decu“, zaključili su iz ovog pokreta.

SSP: Vlast godinama ignoriše sačekuše, tuče i ubistva u kojima učestvuju mladi ljudi

Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde kažu da su građani, samo sedam dana pred početak školske godine, ponovo postali svedoci nasilja u kom su život izgubili mladi ljudi.

„Građani osećaju nesigurnost, roditelji strahuju za bezbednost svoje dece koja će se uskoro naći u klupama, a vlast ne čini ništa kako bi bar umirila javnost“, kaže predsednik GO SSP Vladimir Vrsajskov.

Naglašava da ovi događaji pokazuju da „niko više nije siguran, pa ni deca“.

„Posebno onespokojava činjenica da lokalna vlast godinama ignoriše problemrastućeg nasilja u Futogu. Sačekuše, tuče, a sada i ubistva, u kojima učestvuju veoma mladi ljudi, odavno su bili jasan signal da se nešto moralo učiniti“, smatra.

Dodaje da od „odlazeće vlasti ne očekuju, niti traže išta, čak ni da počnu da rade svoj posao“.

„Ukoliko to nisu radili proteklih 11 godina, neće ni sada, jer oni to niti umeju, niti znaju, niti žele. Na svu sreću, biće vlast još samo nekoliko meseci“, zaključuju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari