"Moramo zaštititi našu decu, moramo sprečiti nasilje nad njima": Održan četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

“Svako dete koje je pretrpelo vršnjačko nasilje ima trajne posledice. Čak i deca koja vrše nasilje, takođe, osećaju posledice. Moramo zaštititi našu decu, moramo sprečiti nasilje nad njima”, poručila je večeras Đorđija Aksentijević na protestu “Srbija protiv nasilja” u Subotici.

Ona se okupljenim građanima na platou dr Zorana Đinđića obratila kao majka devojčice koja je, kako je rekla, pretrpela teško vršnjačko nasilje, a potom i diskriminaciju od škole.

“Ona je dete sa invaliditetom 100 odsto, teško bolesna i njen jedini greh u očima svojih drugarica bio je to što je drugačija i što je bolesna. To je jedini razlog bio što su vršili pritisak na nju na sve načine da odustane i skloni se iz razreda”, rekla je Aksentijević.

Kako je objasnila, zbog toga se više puta obraćala razrednoj starešini i direktoru škole, ali da su potcenili problem i reakcija je izostala, a devojčice koje su pet meseci vršile nasilje su ga intenzivirale.

“Intenzivirale su ga zato što su dobile ‘vetar u leđa’ od onih koji su morali da reaguju i da osude to što se dešava. Nažalost, to se nije desilo. Nisu kriva ta deca. Nisu ona mogla da shvate posledice tog delovanja. To su jedanaestogodišnjakinje koje su se udružile i delovale tako u grupi i njima niko nije rekao da je to pogrešno. Niko ih nije usmerio na pravi put. Niko nije izvršio prevenciju u tom odeljenju, a moglo se očekivati, kada je dete sa tako teškom bolešću i vidljivim hendikepom, da se to mora prevenirati”, kazala je Aksentijević.

"Moramo zaštititi našu decu, moramo sprečiti nasilje nad njima": Održan četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Subotici 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ona je dodala i da roditelji pet meseci nisu znali za ovaj problem, a da su saznali nakon što je Aksentijević na svom profilu na društvenoj mreži napisala šta se dešava i da je tada nasilje odmah prestalo.

“Mislila sam da je time završena naša borba sa nasiljem. Nažalost, ona je tek počela”, rekla je Aksentijević.

Kako je obrazložila, tadašnji pokrajinski sekretar za obrazovanje pokušao je da zaštiti školu, dok je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti pružala podršku direktoru, te da su reagovali, kako je rekla, “suprotno zakonu, protokolu, pravilima i ljudskosti”.

“Da je to tako, dokazuje i to da je posle svega utvrđeno nasilje trećeg stepena, da je utvrđeno da je škola vršila diskriminaciju. Meni je preispitivano roditeljsko pravo. Da li može da se uradi nešto gore ili teže jednoj majci. To je rađeno bez pravnog i stvarnog osnova, na inicijativu pokrajinskih organizacija i institucija koje nisu imale legitimitet da to pokrenu”, rekla je Aksentijević, dodajući da je trpela razne pritiske, zastrašivanja i pretnje.

“Republički zaštitnik građana Pašalić je utvrdio da postoje propusti i da su sve radili suprotno zakonu. Nažalost, nije dalo rezultate i njima je predložena edukacija”, zaključila je Aksentijević.

Okupljenim građanima se obratila i studentkinja Pravnog fakulteta Jovana Filipić, koja je kazala da na proteste dolazi jer ne oseća da je kao mlada osoba dovoljno cenjena u svojoj državi i da “ovu vlast briga za budućnost mladih”.

“Želim da ostanem da živim u Srbiji, ali ne želim da živim u ovom partijskom sistemu. Trulom sistemu u kom posao možeš da dobiješ samo ako si član Srpske napredne stranke ili ako si neki rod ili prijatelj onima na vlasti. Onda ti je rešen i posao i stan. Onda se zapitam zašto se školujem sve ove godine i za šta se zalažem, kada se na kraju dana osećam kao stranac u ovoj zemlji i kada je jedino što mi pada na pamet da odem odavde. Ali, ja neću da odem i zato sam ovde i zato hoćemo i od Subotice i od Vojvodne i od Srbije da napravimo bolje mesto za život”, kazala je Filipić.

"Moramo zaštititi našu decu, moramo sprečiti nasilje nad njima": Održan četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Subotici 3
Foto: J. Patarčić/Danas

On je rekla da na proteste dolazi i zato što se ne oseća bezbedno u državi, a da “nama u Subotici je pucnjava postala svakodnevna normalna stvar”.

“Ne treba da bude. To ne sme da se dešava. Svaka država mora da štiti svoje građane jer ih mi plaćamo za to. Kao devojka se ne osećam bezbedno, jer svake nedelje svedočim ubistvu žena. Do sada se dogodilo 23 femicida, a vlast kaže da sistem nije zakazao. I nije, zato što on ne postoji”, istakla je Filipić.

Ona je dodala i da su u našoj zemlji obrazovanje, zdravstvo, kultura i sve druge osnovne stvari koje čine normalan život postale luksuz, a da “za koju god granu društva da se uhvatimo, ona puca i raspada se, ništa ne funkcioniše i ništa ne valja”.

“Mi, građani, zaslužili smo da nam niko ne vređa inteligenciju i dostojanstvo. Mi jesmo zaslužili da imamo najbolje ljude na vlasti koji će da rade svoj posao, a to je za dobrobit svojih građana. Ali, moramo da budemo svesni da te ljude biramo mi i da je odgovornost naša. Zato, hajde da ne budemo posmatrači našeg života, već da budemo temelj zdravog društva, jer posledice bolesnog društva već živimo, a cena toga su i životi dece”, poručila je Filipić.

Nakon obraćanja govornika, okupljeni građani su sa transparentom prošetali do Gradske kuće, gde su još jednom pročitali zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”, među kojima i jedan lokalni, a to je smena načelnika Severnobačkog okruga Bojana Šoralova zbog, kako su naveli, loše bezbednosne situacije u gradu.

Ovo je bio četvrti po redu protest “Srbija protiv nasilja” u Subotici, a o narednom skupu Organizacioni odbor koji čine gradske organizacije Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana i Ekološkog ustanka, građane će blagovremeno obavestiti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari