Kurti poručio ambasadorima da most na Ibru mora da se otvori, Hovenijer kaže samo u dogovoru sa nama i NATO 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte da glavni most na Ibru „mora da se otvori“, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je istakao da sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova posle sastanka sa diplomatama zemalja Kvinte, koji su poručili da ne podržavaju bilo kakvu promenu trenutnog statusa tog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

„Konsultacije i koordinacija se nastavljaju. Kako se navodi u planu Evropske unije (EU) za revitalizaciju mosta, mitrovački most preko Ibra postaće simbol normalizacije odnosa na Kosovu. U istom planu se navodi da će ’njena revitalizacija u velikoj meri doprineti olakšavanju kontakata između svih građana Severne i Južne Mitrovice i time doprineti razmeni i razumevanju’. Dakle, most se mora otvoriti. On je u službi svih, a nije protiv nikoga. Sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost, naprotiv“, naveo je Kurti.

Kurti je istakao da je most „simbol slobode kretanja, što je osnovna vrednost i sloboda EU. Most je simbol integracije, što je zajednički rad Kosova sa našim partnerima. Vlada je i za slobodno kretanje i za integraciju građana“, navedeno je u saopštenju kosovske vlade.

Prethodno je iz Vlade Kosova saopšteno da se Kurti danas sastao sa ambasadorima velike petorke, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije i šefom kancelarije Evropske unije na Kosovu. U saopštenju se navodi da je premijer tokom sastanka diplomatama predstavio plan Vlade za otvaranje mosta preko reke Ibar u Mitrovici, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U dogovoru sa NATO

„Planom su predviđena ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta, procena rizika i rizika od elementarnih nepogoda, vizuelna revitalizacija mosta sa pristupom mostu za sve, razgovori sa građanima i interesnim grupama, kao i sveobuhvatna informativna kampanja o koristi i ciljevima otvaranja mosta“, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija je juče vlastima Kosova ponovila da je otvaranje mosta preko reke Ibar pitanje o kome treba razgovarati u okviru dijaloga sa Srbijom.

Most preko reke Ibar, koji simbolizuje podelu grada Mitrovice, otvoren je samo za pešake.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je posle sastanka predstavnika Kvinte sa Kurtijem da su ga obavestili da trenutno ne mogu podržati bilo kakvu promenu statusa mosta na Ibru i da je to stav njihovih vlada u dogovoru sa NATO.

Hovenijer je izjavio danas i da SAD ne podržavaju otvaranje mosta na Ibru i da su tokom sastanka sa tim stavom upoznali premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Sastali smo se sa premijerom Kurtijem da ga obavestimo da zapadne vlade, u konsultaciji sa NATO, ne mogu da podrže bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici u ovom trenutku“, rekao je Hovenijer.

Rašić za otvaranje kad se steknu uslovi

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić veruje da će most biti otvoren kada se stvore uslovi i kada se o tome postigne dogovor u Briselu.“Most j epešački, nikada nije bilo predviđeno da ima saobraćaj, posebno automobilski ili bilo koji drugi, pa je neobično insistirati da postoji saobraćaj automobila ili drugih vozila kada se to ne pominje ni u Briselskom sporazumu“, kaže ministar Rašić za portal gazetaexpress.com.

On dodaje da nema potrebe za podizanjem tenzija, posebno u Severnoj Mitrovici, i da treba izbegavati jednostrane akcije.

„Zbog toga bih još jednom insistirao da se ne preduzimaju jednostrane akcije, ko god to činio, jer je u strateškom smislu važno da se taj deo sporazuma završi onako kako je stvoren, a ne prepolovljen i urađen sa vašim idejama i planovima implementacije“, kaže Rašić.

Šta kažu u NVO?

Aleksandar Šljuka iz NVO „Nova društvena inicijativa“ iz Mitrovice kaže da postoji mnogo zabrinutosti oko otvaranja mosta na Ibru, pre svega kako će to biti urađeno i ko će od toga zaista imati koristi.

„Ako govorimo o nekim beneficijama koje je premijer Kurti pomenuo, a to su ekonomska integracija, trgovina i slično, vidimo, prema nekim ranijim odlukama Vlade Kosova, da oni to jednostavno ne rade, tj. nisu uradili u proteklom periodu, imamo, na primer, zabranu uvoza robe od pre godinu dana, imamo uredbu Centralne banke Kosova kojom je praktično uklonjen srpski promet plata, dakle to su dve stvari koje su otežale ekonomski aspekt srpske zajednice koja živi samo na severu, ali i širom Kosova, i ako ova vlada zaista želi da unapredi ekonomsku sferu i trgovinsku saradnju, mora prvo da se pozabavi tim odlukama, kako one utiču na zajednicu i ispraviti te negativne posledice“, kaže on.

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Ljuljzim Peci smatra da bi otvaranje mosta trebalo da bude urađeno u punoj saradnji sa EU.

„Mislim da bi eventualno otvaranje mosta u Mitrovici trebalo da bude urađeno u punoj saradnji sa EU i Kforom na osnovu relevantnih odredbi sporazuma postignutog u Briselu 2014. i 2016. godine“, rekao je Peci za RTK2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari