Most na Ibru - nova provokacija, test za Kfor ili predizborni adut Prištine 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Situacija na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici je nepromenjena. I dalje je zatvoren za saobraćaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će tako i ostati na osnovu razgovora i obećanja pre svega Kfora. Veruje i da će zbog kampanje za izbore koje je Priština raspisala za februar, biti novih provokacija. Kfor saopštava da obavljaju redovne patrole kao podršku održivoj bezbednosti širom KiM, da bugarski vojnici patroliraju na severu, a poljski duž administrativne linije na istoku.

Kako prenosi RTS, danima radnici na glavnom mostu kreče grafite i murale, a kako kažu, uređenje infrastrukture oko mosta završavaju. Dok Priština ne odustaje od otvaranja mosta, Vašington i Brisel danima poručuju da ne preduzima jednostrane poteze i da pitanje rešava u dijalogu sa Beogradom.

„Mi očekujemo da oni svoju datu reč održe, a to je da bez saglasja odnosno zajedničke volje neće biti otvaranja mosta, zajedničke volje nema jer mi dijalog sa njima i nemamo“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

A posle dijaloga sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom, predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani raspisla je izbore za parlament za 9. februar. U razgovorima u kojima se odlučivalo kada će se na birališta, Srpska lista je izostala.

„Njima je sada sve kampanja, zato očekujem dodatne provokacije i dodatne probleme, ali verujem da će Kfor ispuniti svoje obećanje, ali i primarni zadatak u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je predsednik Vučić.

Oni koji prate i dijalog i situaciju konstatuju da nije prvi put da se Kurti oglušuje i na upozorenja i na postignute dogovore. Postavljaju pitanje – šta je za Vladu u Prištini važnije, otvaranje glavnog mosta na Ibru ili odnosi sa Sjedinjenim državama i Evropskom unijom.

„Nije stvar u pravu, u ispravnom i pogrešnom, već je odgovornost vlasti u Prištini da odvagaju koje su štete, a koje koristi“, rekao je Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins.

U međuvremenu u medijima se spekuliše – od jula prošle godine do januara 2024. ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova isplatilo je dvema kompanijama oko 277.000 dolara za lobiranje u SAD.

„Vi možete da sipate milione ukoliko imate politiku koja je nešto bliža Vašingtonu u datom trenutku. To što Priština ‘sipa’ milione u Vašington i lobističke napore, a na vlasti ima Aljbina Kurtija koji je nesalomiv u svojim ideološkim pogledima, to ne znači puno. Ukoliko ste nekompromisni, ukoliko ste nepragmantični, a sipate milione, vaše inicijative mogu da ishoduju neuspehom“, kaže Stevan Nedeljković, docent Fakulteta političkih nauka.

Kfor danima ponavlja – održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko Ibra i sprovodi redovne patrole u okolini. Kako kažu, neće oklevati da reaguju na ugrožavanje bezbednosne situacije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari