Provokacija, dogovor ili vežbanje discipline: Kako tumačiti Vučićevu najavu da će most na Ibru biti otvoren 14. ili 15. avgusta? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS); EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U roku od nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić dva puta zvanično najavio je nasilno otvaranje za saobraćaj glavnog mosta na reci Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji od 1999. deli srpski severni od južnog albanskog dela grada.

Iako su se njegove informacije o otvaranju mosta i kontramitingu kosovskih Albanaca na dan prošlonedeljnog protesta Srba u severnom delu Mitrovice pokazale kao netačne, Vučić je prošlog vikenda saopštio nove datume – 14. i 15. avgust.

„Slučaj“ otvaranja glavnog mosta u Mitrovici, čije je farbanje juče nastavljeno sa južne strane, poklopio se sa zaoštravanjem građanskih protesta u ostatku Srbije protiv eksploatacije litijuma i demonstracija u Beogradu, veče uoči Vučićeve nove objave o jednostranim planovima Vlade u Prištini.

Dušan Janjić, politički analitičar, smatra da je to „očekivani politički marketing“.

– Nikad se ne zna, ali ne očekujem otvaranje mosta, osim ako SAD ne dozvole takvu provokaciju. Ako je Kurti nešto pogrešno shvatio, onda su tome svakako kumovali Miroslav Lajčak, Kvinta i Aleksandar Vučić kome sve ovo odgovara. Na KiM je potrošio sve lidere koje imao i plaši ga da bi neko drugi mogao da zauzme mesto Srpske liste. Litijum treba da zameni Kosovo, pošto mu ne ide najbolje ni plan sa crkvom o svesrpskom ujedinjenju sa RS – kaže Dušan Janjić.

Janjića čudi što u najavi otvaranja mosta sredinom ove nedelje Vučić traži zaštitu Kfora, koji nije nadležan za čuvanje mosta.

– Most čuva Euleks policija – italijanska žandarmerija koja je ovlašćena da traži pomoć Kfora u slučaju šireg oružanog sukoba i pojave naoružane mase – podseća Janjić.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je oko glavnog mosta na Ibru u Mitrovici bilo raznih pregovora i dogovora i što se Priština poziva na Brisel 2016, međunarodna zajednicu nije odustala od sporazuma iz 2003. koji nije objavljen u javnosti.

Taj dokument, napominje Janjić, uvažava „uspostavljenu liniju razdvajanja“, dok će se za Kosovsku Mitrovicu, koja je zvanično priznata kao model podeljenih gradova na reci, rešenje tražiti u zajednici opština.

Janjić podseća da su tim sporazumom severni deo Mitrovice i Zvečan legalizovani kao posebne opštine i ističe da je zabrinjavajuće to što Beograd i Srpska lista čak ni ne pominju druge mostove u Mitrovici, posebno onaj kod strateški važnog naselja Brđani, preko kog putevi direktno vode ka Metohiji na jugu i Zubinom Potoku u Ibarskom Kolašinu.

– Svako ko poznaje stanje na terenu, jasno mu da je otvaranje glavnog mosta besmislena priča. Tamo nema mesta auto da prođe, jer je sa severne stane gradski trg. Kurtiju je priča o otvaranju mosta potrebna zbog septembra za koji je obećao parlamentarne izbore i lokalne izbore u četiri većinski srpske opštine na severu kako bi se rešila institucionalna kriza. On to mora da uradi najkasnije do januara. Opozicija je pročitala njegove namere da želi da bude čovek koji zavodi red i vlada, a ne da integriše Srbe u kosovski sistem. Ali, opozicija ga neće rušiti zahtevima za smenu, pokušaće da ga diskredituje u parlamentu kao političara koji je posvađao Prištinu sa EU i SAD, tako da je već duže vreme Aleksandar Vučić nabolji Kurtijev saveznik – objašnjava Dušan Janjić.

Provokacija, dogovor ili vežbanje discipline: Kako tumačiti Vučićevu najavu da će most na Ibru biti otvoren 14. ili 15. avgusta? 2
foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

On smatra da „Vašington, ko kod da pobedi na predstojećim američkim predsedničkim izborima, neće ići na preka rešenja, ali će tražiti pooštravanje sankcija protiv Kurtija i njegovu kontrolisanu izolaciju“.

Za razliku od Janjića, Srbi u Mitrovici veruju da je otvaranje glavnog mosta izvesno i da je reč o nekoliko meseci starom dogovoru Beograda i Prištine, čiji će datum odrediti Kurti. Iako je većina protiv otvaranja mosta, Mitrovčane najviše pogađa, kako navode izvori našeg lista na terenu, to što će „izgubiti svoj glavni simbol borbe i otpora za koji su mnogi dali živote“, a to znači pojačano masovno iseljavanje, o kome svi ćute i veću neizvesnost pred septembarski početak škole.

– Aljbin Kurti se ne bi brukao da posle tehničkih provera i farbarskih radova ne otvori most, koji zapravo još 2016. otvorio Aleksandar Vučić kad je sklonio srpske barikade. Gledao sam svojim očima kako Srpska lista uz pomoć jakih građevinskih mašina uklanja tu moćnu betonsku barikadu. Počeli su u tri sata ujutru završili u podne. Posle je Makro Đurić to proglasio Parkom mira i preimenovao ulicu koja vodi u centar srpskog dela grada. Vučić, Đurić i Petar Petković spremili su teren Kurtiju, nije važno što srpska roba ne može da uđe na KiM, a srpska deca ne mogu da uče iz srpskih udžbenika. Ne znam da li je reč o Vučićevim porazima u bici sa Kurtijem, njihovim dogovorima ili Vučićevom ćutanju zbog opstanka na vlasti, ali Kurti je povećao svoj rejting za više od pedeset postao, iako mu je ekonomija katastrofalna, a narod odlazi. On je za krako vreme ukinuo srpske registarske tablice, dinar, banke i pošte, vozačke dozvole se ukidaju 23. avgusta, a Beograd je nem na sve to – izjavio je za Danas Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“.

Povodom nove najave predsednika Srbije da se glavni most na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici otvara za saobraćaj 14. ili 15. avgusta, Danas je tražio od Predsedništva Srbije i vladine Kancelarije za KiM odgovore na pitanja: šta je Srbija učinila da spreči otvaranje mosta – kome se sve obratila u međunarodnoj zajednici ili se sve završilo predsednikovom javnom prozivkom Kfora, kao i koje su realne mogućnosti za delovanje zvaničnog Beograda, jer je otvaranje mosta regulisano sporazumom iz 2015. tadašnjih premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, koji su u avgustu 2016. detaljno dogovorili Marko Đurić i Edita Tahiri u Briselu.

Ni sa jedne od ove dve adrese nismo dobili odgovor.

Vojne vežbe SAD, Albanija i Kosovo

Ministarstvo odbrane Albanije saopštilo je juče da su „oružane snage Albanije, Kosovskih bezbednosnih snaga i jedinice za brze intervencije Kosovske policije, pod nadzorom američke komande za specijalne operacije u Evropi izvele zajedničku vojnu vežbu „Štit hrabrosti 24“. „Tokom vežbe specijalne trupe naših jedinica simulirale su različite scenarije, uključujući operacije taktičkog izviđanja, psihološke operacije, analizu obaveštajnih podataka, korišćenje dronova u fazama izvođenja operacija za neutralisanje ciljeva, kao i sprečavanje delovanja taktičkih napadačkih grupa“, ističe s EU sapštenju iz Tirane

Ubistvo srpske dece u Goraždevcu bez kazne

U Goradževcu će se danas parastosom i memorijalnim turnirom u fudbalu obeležiti 21. godišnjica od masakra srpske dece na reci Bistrici u ovom srpskom mestu nedaleko od Peći. U napadu i dalje nepoznatih osoba koja su iz automatskog oružja pucale na grupu od pedesetak srpske dece koja su se kupala na reci, 13. avgusta 2003. ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19). Teško su ranjeni: Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20). Ubistvo srpske dece na reci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od uvođenja protektora UN 1999, a uprkos osudama srpskih i međunarodnihi zvaničnika, zbog ovog masakra održana je i vanredna sednica SB UN, ubice još nisu pronađane. KPS je u istrazi saslušala 75 svedoka, pretresla 100 kuća, raspisana je nagrade od milion evra za svaku informaciji o napadu na Bistrici, ali je zbog nedostaka dokaza Specijalno tužilaštvo Kosova 2010. zatvorilo slučaj. U znak sećanja na stradale dečake u Goraždevcu juče je počeo dvodnevni memorijalni turnir u furdbalu „Sećanje na Ivana i Panta“.

Projekat promene nacionalne strukture

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Eljbert Krasnići potpisao je juče sa Haljiljom Kastratijem iz Udruženja „Siročad Balkana“ sporazum o finansiranju više od 200 kuća u četiri većinske srpske opštine na severu KiM. Kuće su namenjene za „Albance, Bošnjake, Turke, Rome, Aškalije i Egipćane“. Kranići je saopštio juče da će više od 100 kuća biti izgrađeno sredstvima Ministarstva, dok će ostatak finansirati Udruženje. Vlada Kosova ovakve projekte forsira od prošlogodišneg dolaska na vlast albanskih gradonačelnika u četiri većinski srpske opštine na severu KiM i za njih je izdvojila sedam miliona evra. Premijer Kurti i ministar Krasnići posebno prate izgradnju 40 kuća za Albance u naselju Brđani u srpsko delu Mitrovice.

Napadi na srpsku imovinu u Metohiji

Kancelarija za KiM saopštila je juče da je „Dragica Gašić, jedina Srpkinja povratnica koja živi u Đakovici, po povratku sa lečenja u centralnoj Srbiji, na svojoj kući zatekla kamenovan i polomljen prozor u spavaćoj sobi“. Kancelarija „zahteva od predstavnika međunarodne zajednice na KiM da izvrše pritisak kako bi Dragici Gašić i njenoj imovini bili garantovani bezbednost i nepovredivost“, navodi se u saopštenju. Srpska lista juče je osudila napad na kuću Dragice Gašić, kao i stradanje tri srpske kuće u povratničkom selu Novake kod Prizrena. U požaru, čji uzrok nije poznat, uništene su porodične kuće Dejana Petkovića, Dragomira i Stanislava Nikolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari