Analitičari: Između južne i severne Mitrovice saobraćaj preko dva mosta funkcioniše bez problema 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Politički analitičari na Kosovu smatraju da je insistiranje premijera Kosova Aljbina Kurtija na otvaranju glavnog mosta na Ibru izraženo samo zarad prikupljanja političkih poena i obezbeđivanja glasova za parlamentarne izbore koji će se održati početkom sledeće godine.

Takve ocene pre svega zasnivaju na činjenici da između južnog i severnog dela Mitrovice sada bez problema u potpunosti funkcionišu i koriste se za saobraćaj dva mosta, što je jednom delu javnosti na Kosovu ali i šire – nepoznato.

Ta dva mosta se nalaze na dva kilometara, sa zapadne i istočne strane glavnog mosta na Ibru.

Jedan se zove most za Suvi Do, on se nalazi zapadno od glavnog mosta, dok se drugi zove most za Bošnjačku mahalu, a nalazi se sa istočne strane. Oba se koriste i za pešake i za saobraćaj svih vrsta vozila.

Iz tih mostova postoje prolazi pored glavnog mosta u severnom delu grada, odmah pored pešačke zone, a i tu se saobraćaj odvija bez ikakvih problema.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta.

Kontrole koje su obavljene na glavnom mostu na Ibru su, prema prvim rezultatima, pokazale da su ispunjeni svi uslovi da se on koristi za saobraćaj motornim vozilima, saznaje Beta u ekipi univerzitetskih profesora koja je nadgledala ekspertizu.

Prema tim izvorima, ekspertiza je rađena najsavremenijim uređajima koji postoje u Evropi, dok je stručnjak koji je to nadgledao poznat po iskustvu u ekspertizi mostova na nivou Balkana i jedan je od najpoznatijih u toj oblasti.

Prema njima, sada predstoji dalji postupak čitanja rezultata koji su zabeleženi i upoređivanje sa teoretskim rezultatima kojima se utvrđuje stabilnost mostova.

Taj posao bi, prema sagovornicima Bete, trajao do desetak dana.

Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni premijer Kosova Aljbin Kurti, a ni ostali kosovski zvaničnici nisu pominjali precizan datum kada bi se to moglo dogoditi.

Pored tehničkih provera najavili su razgovore sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatnu kampanju o koristi i ciljevima“ otvaranja tog mosta.

Jedan takav sastanak je danas održan u zgradi Skupštine opštine Severna Mitrovica.

Protiv otvaranja mosta na Ibru su se odlučno izjasnili predstavnici međunarodne zajednice, EU, SAD, KFOR i predstavnici institucija Srbije, kao i lokalni Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari