EU: Most spreman za saobraćaj od 2019, testiranja koja vrši vlada Kosova nisu suprotna sporazumima 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Zvaničnici EU su izjavili da je glavni most na reci Ibar spreman od 2019. za saobraćaj motornih vozila i ne smatraju da su ponovna testiranja od strane vlade Kosova suprotna sporazumima, piše koha.net.

EU je preduzela revitalizaciju mosta na osnovu dogovora postignutih u dijalogu u Briselu, a testovi stabilnosti tada su, kako su rekli njeni zvaničnici, obavljeni po standardima Kosova i evropskog bloka.

„Radovi EU na obnovi mosta odvijali su se 2017-2019. Po završetku ovih radova, most je bio spreman da izdrži saobraćaj vozila u skladu sa standardima EU i Kosova“, saopštila je EU.

Iako su upozorenje vlade o otvaranju mosta za saobraćaj vozila nazvali jednostranom akcijom, iz EU su poručili da testovi koje sprovodi vlada Kosova nisu u suprotnosti sa briselskim sporazumima.

Vlada Kosova je navela i da je u 2019. postojala procena EU da su radovi na mostu završeni i da bi trebalo da bude pušten za saobraćaj vozila, bez daljih zastoja i prepreka.

U okviru aranžmana za otvaranje mosta, u Briselu su strane postigle još jedan dogovor o definisanju katastarskih granica između opština Južna i Severna Mitrovica.

Međutim, EU nije navela da li je otvaranje mosta povezano i sa finalizacijom ovog pitanja.

Predstavnici opštine u Severnoj Mitrovici rekli su da je Srpska lista koja je tada vodila opštinu Severna Mitrovica uslovila otvaranje mosta označavanjem katastarskih granica.

„Od tada nema razvoja. Sada je posao dvojice gradonačelnika, Bedri Hamze i Erdena Atića, da preduzmu konkretne korake, jer Ahtisarijevim planom granice još nisu podeljene, rekao je za koha. net predsednik skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin.

Kako je naveo, „posebno je deo Suvog Dola pod znakom pitanja, jer on u statutu postoji i u severnom i u južnom delu kao teritorija dve opštine“.

Iako Zakon o administrativnim granicama kaže da će „granica između Severne Mitrovice i Južne Mitrovice biti definisana linija koja će prolaziti kroz katastarsko područje Suvog Dola“, tome su se usprotivili bivši gradonačelnik i rukovodstvo Severne Mitrovice.

U razgovorima koji su vođeni u novembru 2016., predstavnici severne opštine tvrdili da Suvi Do pripada Severnoj Mitrovici i da to ne može da bude linija podele i zahtevali da se u dijalogu slučaj vrati u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari