Mitrovački privrednik, odbornik Samostalne liberalne stanke u novoj SO severna Mitrovica i kandidat SLS za gradonačelnika ove opštine na poslednjim kosovskim lokalnim izborima Dimitrije Janićijević (35) ubijen je pola sata posle ponoći između srede i četvrtka ispred svoje kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Istragu o Janićijevićevom ubistvu, koja je u preliminarnoj fazi, zajedno vode KPS , Euleks i kosovsko tužilaštvo. Motiv i ubica za sada nisu poznati.

Privremena uprava srpske opštine u severnoj Mitrovici na jučerašnjoj vanrednoj sednici odlučila je da dan Janićijevićeve sahrane, koji do zaključenja ovog izdanja Danasa nije objavljen, proglasi za dan žalosti u ovom gradu. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je će ovo ubistvo imati „političke posledice“, iako motivi još nisu poznati, a šef vladine Kancelarije za KiM i ministar bez porfelja Aleksandar Vulin tvrdi da je reč o „napadu na dijalog Beograda i Prištine“.

Ubistvo Janićijevića juče su osudili i od nadležnih organa zatražili da hitno utvrde ko je i zbog čega počinio ovaj zločin i SLS, Privremena uprava srpske opštine u severnom delu Mitrovice, Kancelarija za KiM Vlade Srbije, Građanska inicijativa „Srpska“, Privremena skupština AP KiM, SPO, predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači, šef Kancelarije Vlade Kosova u severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, specijalni predstavnik EU u Prištini Semuel Žbogar i šef OEBS na KiM Žan-Klod Šlumberže.

Besim Hoti, zamenik regionalnog direktora KPS, izjavio je da je „ovaj slučaj okarakterisan kao teško ubistvo“. Hoti je rekao da je Janićijevićevo telo juče ujutru prebačeno na Institut za sudsku medicinu u Prištini i da se, prema preliminarnim rezultatima istrage, pretpostavlja da je žrtva upucana iz pištolja kalibra 9 mm. On kaže da se „ne isključuje nijedan motiv ubistvo, jer su i ranije nepoznate osobe nekoliko puta pucale i bacale bombe na lokal ubijenog i pod automobil podmetale eksploziv“.

Janićijević je ubijen ispred svoje kuće u Ulici rudarske čete, gde su ga, prema nezvaničnim saznanjima Danasa u krvi našli jedno od troje male dece i supruga u poodmakloj trudnoći. Na terenu se spekuliše da je reč o klasičnoj „sačekuši“.

Jakšić: Šta radi Beograd?

„Ceo grad je u šoku. Posle bacanja bombi i eksplozija koje se događaju svaki drugi dan, sad su počela i ubistva na kućom pragu. Krajnje je vreme da se rasvetli šta se događa u Kosovskoj Mitrovici, jer ako se ovako nastavi ko će u ovde ostati da živi, da školuje i podiže decu. Pitanje je i šta radi Beograd, osim što traži od Euleska da reaguje. Ovaj deo KiM se, ipak, naslanja na centralnu Srbiju“, kaže za Danas Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari