Movsesijan (PSG): Izveštaj ODIHR-a je švedski sto sa kog vlast bira šta joj se sviđa 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Potpredsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Aris Movsesijan ocenio je danas da najnoviji izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima 2. juna pokazuje suštinsko nerazumevanje stanja demokratije u Srbiji.

Movsesijan u pisanoj izjavi konstatuje da izveštaj predstavlja „švedski sto“, sa koga vladajuća partija može da odabere ono što joj odgovara, kako bi dokazala opravdanost političkih i manje političkih poteza.

„Šuplje zvuče reči da zakonodavstvo pruža dobar okvir za sprovođenje demokratskih izbora. Izveštaj u stvari u Srbiji služi za ulepšavanje političke škrabotine koju crta Srpska napredna stranka. Demokratski izbori sprovode se po dogovorenim i poštenim pravilima igre, a to u našem slučaju ne postoji“, naglasio je Movsesijan.

On je ukazao da se stiče utisak da se u Srbiji nepoštenje isplati i da se protiv nepoštenja može boriti
jedino nepoštenim sredstvima, a na tom terenu, zahvaljujući dugoj listi zloupotreba, vlast ima prednost „domaćeg terena“.

„Svi ovi marifetluci, pa i ovaj ODIHR izveštaj, umanjuju poverenje birača u izborni proces, u moguću kontrolu procesa i u zaštitu privatnosti izbora svakog građanina. Zapamtite, bez slobodnih građana nema demokratskih izbora“, zaključio je Movsesijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari