"Možda Vođa i pusti neku suzu": Pajtić o Vučićevom polaganju zakletve 1Foto: FoNet/Marija Đoković

”Nema nikakve sumnje da Aleksandru Vučiću više odgovara i da mu je mnogo milije da 31. maja u parlamentu Srbije položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom, nego pred novim u kome ga veliki broj poslanika smatra nelegitimno izabranim diktatorom”, smatra Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pajtić podseća da je u prethodnom sazivu Vučićeva lista imala dvotrećinsku većinu, bila je gotovo jednopartijska.

“Od onakve strukture možemo očekivati samo ovacije, histerično skandiranje (“Aco Srbine”), frenetične aplauze, a možda neko od botova i padne u nesvest zbog dramskog efekta, na šta Vođa možda pusti i suzu, da narod vidi da je i on čovek, iako je toliko više od toga. Dostojanstveno i svečano neće biti sigurno”, navodi sagovornik Danasa.

Vučić je , prema njegovim rečima, čovek koji ne podnosi pluralizam i koji fiziološki reaguje na iznošenje mišljenja koje se razlikuje od njegovog i zato nema nikakve dileme da mu taj milje više odgovara, nego ambijent u novoizabranom parlamentu.

Zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu koji će biti održani 27. maja Vučić će definitivno zakletvu za novi predsednički mandat 31. maja položiti pred starim skupštinskim sazivom u kome je imao dvotrećinsku većinu.

Po Ustavu, osim u slučaju ratnog stanja ili ostavke, novi ili reizabrani predsednik mora da položi zakletvu poslednjeg dana isticanja prethodnog mandata. Vučić je zakletvu položio poslednjeg dana mandata Tomislava Nikolića 31. maja 2017.

U Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu. Predsednik Vučić zakletvu je prošli put položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju , iako ni Ustav, a ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente. Ostaje da se vidi da li će to učiniti i ovoga puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari