Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije juče pre podne nisu dopustili kosovskom ministru za dijasporu Ibrahimu Makoliju da preko administrativnog prelaza Končulj uđe na teritoriju centralne Srbije.

Makoli je u Bujanovcu trebalo da se sastane s predsednicima opština Bujanovac i Preševo, narodnim poslanikom Rizom Halimijem, liderom albanskog Nacionalnog saveta Galipom Bećirijem i porodicama ubijenih pripadnika OVPBM.

– MUP nije obavešten da je postignut dogovor da kosovski političari dolaze u Srbiju radi obavljanja svojih političkih funkcija. Svako može da dođe kao običan građanin, a ne kao takozvani ministar za dijasporu – rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić kaže da je MUP Srbije, shodno rezultatima dijaloga u Briselu, definisao uslove pod kojim osobe sa dokumentima sa Kosova mogu da pređu administrativnu liniju i granicu Srbije prema drugim zemljama Evrope. On ističe da će „MUP poštovati sve dogovore, ali ovakav dogovor nije postignut“. Prema Dačićevim rečima, opština Bujanovac nema ovlašćenja da poziva „takozvane ministre“ država koje nisu priznate, prenosi Beta.

– Odluka Beograda da ne dopusti ministru Makoliju da uđe u Srbiju nema nikakve veze sa tehničkim dijalogom u Briselu, koji se nije bavio Bečkom konvencijom. To je trebalo je da bude poseta dobrih namera albanskoj zajednici u Preševskoj dolini, kako bi joj se objasnila situacija vezana za dogovore postignute u Briselu. Stav Beograda je neodgovarajući, utoliko više što obe države – i Kosovo i Srbija – žele da budu deo EU, što treba da pokažu razvijanjem dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje – kaže za Danas šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri.

Ona nije mogla da precizira šta će zvanična Priština preduzeti povodom vraćanja Makolija s Končulja, napominjući da je to u nadležnosti šefa kosovske diplomatije Envera Hodžaja, do kog juče nije bilo moguće doći. Prema njenim rečima, Vlada Kosova je očekivala da će posle dozvole, koju je dala za nedavnu božićnu posetu Visokim Dečanima predsedniku Srbije, Beograd omogućiti Makolijev dolazak u Bujanovac. Ipak, kako ističe, tehnički dijalog Beograda i Prištine nastaviće se bez obzira na događaj na Končulju.

– Primena Bečke konvencije ne dolazi u obzir. Makoli, kao i svaki drugi građanin Srbije, može da uđe u njen centralni deo uz validna srpska dokumenta ili s papirima privremenih institucija u Prištini u skladu s propisima i uredbama Vlade Srbije, donetim na osnovu sporazuma u Briselu. S druge strane, pitanje je šta Albanci na jugu centralne Srbije smatraju svojom matičnom državom, jer bi u svojstvu ministra dijaspore trebalo da dođe zvaničnik Albanije – ističe Oliver Ivanović.

– To što ministru za dijasporu Republike Kosovo Ibrahimu Makoliju nije dozvoljeno da poseti Preševsku dolinu predstavlja skandalozan čin vlasti u Beogradu. Ovim potezom prekršen je briselski dogovor Beograda i Prištine. Srbija je sebi otežala uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU – ocenjuje za Danas Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje.

Halimi objašnjava da je tokom dana i prethodne večeri imao kontakte sa ministrom Dačićem, koji mu je rekao da „traju konsultacije oko stava povodom Makolijeve posete“.

Za predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija ovakav potez vlasti u Beogradu je „podizanje novih zidova i rušenje poverenja u suživot Srba i Albanaca“. Njegov stav dele i ostali lideri Albanaca s juga Srbije.

Uputstvo stiglo iz Beograda

Prema nezvaničnim informacijama iz policije na jugu Srbije, niko od policijskih službenika koji rade na Končulju do juče rano ujutru nije dobio uputstvo da vozilo s Makolijem prođe do Bujanovca. Izvori Danasa tvrde da su konsultacije tog jutra trajale duže od pola sata i da je iz Beograda javljeno da se vozila u kojima su bili Makoli i novinari iz Prištine vrate s prelaza.

Dolazi Riker?

Priština – Filip Riker, zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju, posetiće Prištinu u ponedeljak, 16. januara, a prethodno i Beograd, da bi s tamošnjim zvaničnicima razgovarao o nastavku tehničkog dijaloga, rekli su izvori iz kosovske vlade prištinskim medijima. Očekuje se da će nakon Rikerovih poseta biti utvrđen datum nastavka pregovora u Briselu. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari