Može li nova komesarka za proširenje biti "solo igrač" i da li dobro što je iz Slovenije? 1Foto: Printscreen Facebook/RTVSLO

Za države Zapadnog Balkana koje teže članstvu u Uniji, uključujući Srbiju, moglo bi da bude dobro što Marta Kos dolazi iz susedne Slovenije jer to znači da će i ovom regionu biti posvećena velika pažnja Brisela.

Ipak, ne treba zaboraviti činjenicu da pojedinačni komesari nisu „solo igrači“, kaže za Danas Marija Stojanović, novinarka portala European Western Balkans komentarišući novi komesarku EU za proširenje.

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen predložila je danas Evropskom parlamentu sastav Kosomije, u kojem je Marta Kos koja će se uz proširenje baviti i Istočnim susedstvom EU.

Stojanović kaže da za sada ne znamo mnogo o Marti Kos, ali dodaje da sudeći prema javno dostupnim podacima ona ima zavidno iskustvo u politici i diplomatiji, što bi trebalo da joj bude od koristi ako zameni Olivera Varheljija na funkciji u Evropskoj komisiji.

– Za razliku od pomenutog Varheljija, ona je predstavnica liberalne političke struje, pa treba očekivati da će više insistirati na poštovanju vladavine prava i demokratskih principa nego što je činio njen prethodnik iz Mađarske – navodi Stojanović.

Prema njenom sudu, za države Zapadnog Balkana koje teže članstvu u Uniji, uključujući Srbiju, moglo bi da bude dobro što Marta Kos dolazi iz susedne Slovenije jer to znači da će i ovom regionu biti posvećena velika pažnja Brisela kada je reč o ispunjavanju kriterijuma neophodnih za pristupanje EU.

Ipak, ukazuje i na to da ne treba zaboraviti činjenicu da pojedinačni komesari nisu „solo igrači“.

– Za donošenje odluka koje se budu ticale tempa proširenja biće potreban konsenzus na nivou Evropske unije. Recimo, Varhelji je više puta u svojstvu komesara za proširenje pozivao da se Srbiji otvori novi klaster u pristupnim pregovorima, ali to nije učinjeno – zaključuje Stojanović.

Kako prenosi EWB, Marta Kos bivša je ambasadorka Slovenije u Nemačkoj i Švajcarskoj. Bila je potpredsednica liberalnog Pokreta slobode aktuelnog premijera Roberta Goloba. Godine 2022. kandidovala se za predsednicu Slovenije ali je tokom kampanje odustala od kandidature.

Podsetimo, nova EK trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra, mesec dana kasnije nego što je bilo predviđeno.

A govoreći o Kos, Ursula fon der lajen rekla je dana spred Evropskim parlamentom da će raditi na podršci Ukrajini, nastaviti da radi na obnovi te zemlje i podržavati zemlje kandidate za članstvo da se prirpeme za pristupanje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari