MSP Kosova izdvojilo 300.000 evra za lobiranje u SAD 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Od februara do kraja jula ove godine Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova isplatilo je dvema kompanijama po 147.000 dolara za lobiranje u SAD, prenosi Radio slobodna Evropa.

Vlasnici kompanija, Avni Mustafaj i Aferdita Rakipi, ugovoreni su pojedinačno, sa po 147.000 evra, prema ugovorima objavljenim na sajtu Zakona o registraciji stranih agenata od Ministarstva pravde SAD.

Međutim, od februara do kraja jula ove godine poslovali su kao da su jedno preduzeće. Od 13 kontakata koje je prijavio Mustafaj, svi su identični onima koje je prijavila Rakipi, prenosi Kosovo online.

Osim ovih, Rakipi je prijavila i dva dodatna kontakta, sastanak 11. marta i sastanak 24. maja.

RSE je kontaktirao Rakipi i Mustafaja u vezi sa njihovim aktivnostima, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovor.

Mustafaja i Rakipi je Ministarstvo spoljnih poslova ugovorilo za lobiranje u SAD 26. juna prošle godine. Njihovi jednogodišnji ugovori su već istekli. RSE je pitao Ministarstvo da li su im ugovori produženi, ali nisu dobili odgovor.

Ministarstvo spoljnih poslova je u julu prošle godine saopštilo da ne komentariše ugovore o lobiranju „iz razumljivih razloga“.

Međutim, svakih šest meseci na internet stranici o registraciji stranih agenata objavljuju se ugovori, detalji obavljenog posla i troškovi američkih lobista.

Prema tim dokumentima, Ministarstvo pravde je tim kompanijama isplatilo ukupno 351,8 hiljada dolara – uključujući i dodatne troškove, pored iznosa predviđenog prvobitnim ugovorima.

U drugoj polovini svog lobiranja u SAD, Rakipi i Mustafaj kontaktirali su američke političare uglavnom putem elektronske pošte.

Međutim, dokumenti pokazuju da su čak i za vreme dok su lobirali putem e-pošte prijavljivali troškove za letove i boravak u hotelima.

Za razliku od prvih šest meseci, kada su Rakipi i Mustafaj prijavili brojne troškove za radne ručkove i večere, uključujući i restorane u Prištini, ovog puta nisu prijavili troškove za hranu.

Potrošili su hiljade dolara na letove, hotele i taksije. Iz objavljenih dokumenata postaje jasno da je Mustafaj ponovo potrošio novac tokom boravka na Kosovu.

Ni Mustafaj, ni Ministarstvo spoljnih poslova nisu odgovorili na pitanja RSE o tome kako su ove aktivnosti poslužile na Kosovu, s obzirom da ugovori o lobiranju predviđaju davanje saveta i zastupanje Ministarstva spoljnih poslova „unutar Sjedinjenih Država“.

Pored troškova, datuma i kontakata, u dokumentima FARA Rakipi i Mustafaj navode i svrhu svojih sastanaka.

Dok su mnogi od njih prijavljeni samo kao diskusije o odnosima između Kosova i SAD i aktuelnim događajima, u nekim slučajevima su izražavali kritike u vezi sa stavovima američkih političkih predstavnika.

„Naglašeno je da kažnjavanje Kosova zbog njegovih bezbednosnih mera podriva njegovo upravljanje, slabi njegovu pregovaračku poziciju sa Srbijom i ugrožava evroatlantske aspiracije. Upućen je poziv na podršku SAD Kosovu kao ključnom savezniku, umesto javnih kritika i ekonomskih ograničenja”, navodi se, između ostalog, u dokumentima Rakipi i Mustafaja.

Članovi Vlade Kosova, predvođeni premijerom Aljbinom Kurtijem, izneli su slične stavove o kritikama SAD i EU zbog različitih akcija na severu na kome žive većinsko srpsko stanovništvo.

Sporazumi o lobiranju potpisani su upravo u vreme napetosti u ovom delu Kosova, kada su lokalni srpski stanovnici protestovali protiv albanskih predsednika opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari