"MTS d.o.o. kupio najmanje četiri firme mimo kosovskih zakona" 1foto: Printscreen/Koha

Selajdin Beka, vršilac dužnosti direktora Kosovske agencije za zaštitu konkurencije (AKK), za emisiju “60 minuta”, prištinske KTV, rekao je da se istraga oko kompanije MTS, kojoj trenutno preti gašenje, traje od početka godine, ali da je još rano govoriti o tome da li će joj biti izdata kazna.

Beka navodi da su ovoj u Agenciji tokom istrage saznali da je kompanija MTS kupila najmanje četiri opštinska mal preduzeća na različitim delovima Kosova mimo zakonskih procedura.

„U 2022. godini, u analizi koju je pokrenula AKK, saznali smo da je kompanija MTS kupila najmanje četiri mala opštinska preduzeća na različitim teritorijama Kosova, ne poštujući zakonske procedure. MTS 2 je nedavno u aprilu podneo zahtev za kupovinu regionalne kompanije u Gračanici, koja poseduje preko 35% tržišta za njenu akviziciju. Ali nismo mogli, potražnja je potpuna, ali smo otvorili zaključak za ocenu ove koncentracije jer a priori ne možemo dati koncentraciju bez sagledavanja strukture tržišta, cene i ostalog“, dodao je on.

Kosovska agencija za registraciju preduzeća (ARPK) nakon razmatranja sporne dokumentacije 48 firmi za njih 15 je poništila sertifikate o registraciji, među kojima je i MTS.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva industrije, privrede i trgovine, ta privredna društva su prilikom registracije podnela dokumenta koja su suprotna ustavnim principima i važećim zakonima.

Istaknuto je da su neka od preduzeća u čijoj dokumentaciji vlasnika ili ovlašćenih zastupnika je neustavan sadržaj „Peć, Republika Srbija“, „Peć, SRB“, „Gnjilane, Srbija“, „Priština, Srbija“, „Đakovica, Republika Srbija“, „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“.

Zbog ukidanja dozvole najavljena je i žalba Telekoma Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari