Muftija Dudić: Imamo slobodnu Islamsku zajednicu 1foto (IZ u Srbiji): Muftija Mevlud Dudić

Prikazivanjem dokumentarnog filma „Nastanak, razvoj i odbrana Islamske zajednice“ i obraćanjem glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevluda Dudića, obeleženo je sedamnaest godina od raskola u zajednici muslimana.

Muftija Dudić se osvrnuo na minulih sedamnaest godina „od agresije na IZ“ i njenim naporima da se odbrani.

– Ovih sedamnaest godina govore o našoj ustrajnosti, jer mi niukako ne spavamo, nismo se umorili, već smo stalno budni i svesni iskušenja i izazova sa kojima se suočavamo – ocenio je vrhovni poglavar IZ u Srbiji.

Rekao je da su se neki vratili u IZ, ove godine 10“ i porućuio da je „dobro da su se vratili, jer u zlu ne treba ustrajavati“, ali i da „nemaju dva prava puta, samo je jedan pravi, a sve ostalo su krivi i samo je jedna istina“.

Mzftija Dudić je istakao da su „ranije bila teška vremena, kada su ljudi okretali glavu i nisu smeli da se druže sa imamima“.

– Imamo slobodnu IZ, koja ima svog domaćina, odgovorne ljude i dobrodošli su oni koji žele da se pridržavaju pravila. Ova zajednica je stabilna i iza sebe ima rezultate kojima se ponosi – zaključio je glavni muftija IZ u Srbiji.

Do raskola u jedinstvenoj IZ došlo je u oktobru 2007. godine. Od tada, zvanično, postoje dve IZ – u Srbiji i Srbije.

IZ u Srbiji je organizaciono vezana za IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje bosansko-hercegovačkog reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića, a IZ Srbije je samostalna u svom delovanju i ima svog reisu-l-ulemu.

Dve IZ se međusobno ne priznaju i osporavaju. Svaka strana za sebe tvrdi da je legalna i legitimna. Bilo je više pokušaja da se dve upravljačke strukture pomire i formira jedinstvena zajednica muslimana u Srbiji, ali je sve bilo neuspešno.

Pre godinu dana, došlo je do otvorenog raskola u IZ Srbiji, koja ima dvojicu reisu-l-ulema. Nedžmetina Saćipija u Beogradu i Senada Halitovića u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari