Murati: Sva dešavanja na severu deo političke igre Kurtija i Vučića da ne sprovedu sporazume 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/MARTIN DIVISEK

Predsednik vanparlamentarne kosovske stranke Pokret za ujedinjenje Valjon Murati ocenio je večeras da su sva dešavanja na severu Kosova deo političke igre premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne sprovedu postignute sporazume.

Murati je za televiziju Klan Kosova kazao da se to radi da bi se propao sporazum od 27. marta u Briselu i onaj od 18. aprila u Ohridu.

„Videli ste da je (izaslanik SAD za Zapadni Balkan) Gabrijel Eskobar juče na veoma alarmantan način rekao da ova situacija ugrožava regionalnu bezbednost – bila je to snažna izjava koja suštinski pokazuje zašto je Kfor intervenisao kritičnog dana“, rekao je Murati.

Ocenio je da sve što se dešava, uključujući i „kidnapovanje“ kosovskih policajaca i sva dešavanja na severu su zapravo deo političke igre između Kosova i Srbije ili između premijera Kurtija i predsednika Vučića – „da na ovaj ili onaj način ne uspe sporazum“.

Po njegovim rečima, obe strane su nezadovoljne planom Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„Došli smo do zaključka da smo često javno govorili da ovaj sporazum koji je tada krunisan plusevima i minusima u Briselskom sporazumu i Ohridskom planu implementacije, zapravo ostavlja obe strane nezadovoljne“, ocenio je Murati.

Ocenio je da sporazum ostavlja srpsku stranu nezadovoljnom, jer uprkos svim manama koje sporazum može imati, daje Kosovu zamah na međunarodnom planu i planu spoljnog suvereniteta, približava ga nekim od međunarodnih organizacija, ali i stvara preduslov da Srbija na ovaj ili onaj način prizna „de fakto“ Kosovo.

Kada je u pitanju kosovska strana, naveo je Murati, problem je Zajednica opština sa srpskom većinom, protiv koje se Kurti izjašnjavao uvek kada je bio u opoziciji.

Murati čija se stranka izjašnjava za ujedinjenje sa Albanijom, je dodao da je možda razgraničenje Kosova i Srbije rešenje za probleme sa kojima se suočava Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari