Musljiu: Visok rizik od incidenata tokom izbora u opštinama na severu Kosova 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Stručnjak za bezbednosna pitanja Agim Musljiu ocenio je danas da je rizik od izbijanja incidenata na severu Kosova i dalje visok, posebno u vreme vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom.

 

On je za javni servis RTK ocenio da su pretnje kriminalnih grupa svima koji su izrazili želju da izađu na izbore sve veće.

Prema njegovim rečima, Srpska lista od početka formiranja igra ulogu „trojanskog konja“, i ima za cilj da bude destruktivna u odnosu na institucije Kosova.

On je rekao da je Srpska lista na usluzi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Putinovom krilu, ali i da je ta partija samo posrednik kriminalnog klana Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.

„Kriminalne grupe vrše veći pritisak jer nemaju zakonsku obavezu prema građanima, već imaju obavezu samo prema nalogodavcu Vučiću, koji ih onda novčano nagrađuje. Predsednik Srbije otvoreno brani kriminalni klan Radoičića i Vesilinovića. Dvojica kriminalaca su Vučićevi potčinjeni na terenu“, kazao je Musljiu.

Musljiu je dodao da su Radoičić i Veselinović nedavno dobili tender od 960 miliona evra za izgradnju puteva unutar Srbije, ali za nagradu moraju da ispune svoje obaveze na terenu, posebno na Kosovu, kako bi sprečili ljude da izađu na izbore na severu.

Prema njegovim rečima, Srpska lista je samo posrednik između kriminalnog klana i Vučića na političkom planu.

On je rekao da Radoičić i Veselinović ne mogu slobodno da se kreću na severu Kosova, ali mogu, u saradnji sa lokalnim grupama, da tamo uđu na kraće vreme nelegalnim putem, i da se potom povuku nazad u svoje luksuzne hotele na Kopaoniku.

Povodom lokalnih izbora na severu Kosova u nedelju, on je rekao da tamošnje kriminalne grupe mogu da spreme različite scenarije, bilo da se radi o protestu, blokadi ili čak nasilnijoj akciji i dodao da se Srbi na severu ne plaše Albanaca, već srpskih kriminalnih grupa.

U nedelju, 23. aprila na severu Kosova biće održani izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka kao i izbori za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari