Mustafa: Hapšenje Tačija politički čin 1Foto: N1

Poslanici Skupštine Kosova danas su zatražili oslobađanje direktora kosovske policije za region juga Mitrovice Nehata Tačija koji je uhapšen u Srbiji 29. septembra prilikom ulaska u Srbiju, javljaju agencije.

Poslanici su tražili da se zbog ovog hapšenja prekine dijalog sa Srbijom, ali je premijer Kosova Isa Mustafa rekao da to ne bi bilo u interesu puta evrointegracija Kosova. On je istakao da je hapšenje Tačija politički čin i da ne doprinosi normalizaciji odnosa dve zemlje.

„Neprihvatljivo je ponašanje Srbije, hapšenje i zadržavanje naših građana pod optužbama za dela koja nisu izvršili. Mi smo od Srbije preko naših ministarstava i međunarodnih zvaničnika zatražili da se Tači vrati na Kosovo, dok bi organi Kosova preuzeli sve mere po pitanju sumnji koje mu se stavljaju na teret“, naveo je kosovski premijer.

Kako javljaju agencije, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je da su institucije Kosova preduzele intenzivne mere na oslobađanju Tačija.

Pojedini poslanici ocenili su da su insitutcije Kosova kasni reagovale na hapšenje Tačija, a iz Samoopredeljenja traže da se napravi reciprocitet i uhapsi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tači je inače saslušan juče u Specijalnom sudu, a kako je saopštilo Tužilaštvu negirao je krivicu. On je osumnjičen za krivično delo terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari