Mustafa: Preševska dolina „diskriminisana“

Ostavite komentar


  1. Na nedavnom mitingu u Prištini koji su organizovali lideri albanske nacionalne manjine u Srbiji (tzv. Preševskoj Dolini), Makedoniji (Zapadna Makedonija) i Grčkoj (Čamerija) nije imala nikakav odziv ni kod građana Prištine ni kod lidera političkih partija Albanaca. Očigledno je da su Albanci u Srbiji žrtvovani (kao što su ih 1957.god. izopćili iz KiM oblasti za rad severno od reke Ibar zbog izgradnje hidrosistema Ibar-Lepenac i jezera Gazivode) kao i jedan vrlo važan faktor a to je NATO i razlozi njihove intervencije 1999.god. u SRJ i činjenice da Srbi u Ibrskom Kolašinu, tj. Za Zubin Potoku i Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću nisu činili zločine nad lokalnim Albancima i (jer ih tamo uopšte nema i nikada ih nije bilo) a Albanci u Preševu i Bujanovcu jesu jer je OVPBM digao krvavi oružani ustanak koji je Srpska Žandarmerija u ogromnu pomoć NATO ugušio. I još nešto, ANV se finansira iz budžeta R. Srbije i trebalo bi da sarađujete kao i NV Mađara i Hrvata sa maticom tj. sa Albanijom, i to na principu reciprociteta tj. koliko srpska manjina u Albaniji ostvaruje svoja prava toliko da se da i se da albanskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Ni manje ni više.
    Upoređujući prava Srba u R. Kosovo je nonsens, jer R. Kosovo je građanska država „Kosovara“ tj. potpuno ravnopravni Albanaca i Srba sa službenom upotrebom njihovih jezika i pisama.

    1. Ti si se lažno predstavio jer da si Miodrag iz Peći ne bi napisao reč Izopćili nego izopštili. Pozdravi mi Zagreb i vidimo se dogodine u Zagrebu.

  2. U Presevu i Bujanovcu celnici opstina i policija i skoro cela uprava su Albanci u vodecim ulogama, sve tabele su na albanskom jeziku, novine knjige i stampa na albanskom jeziku- na koje nije uvedena taksa od 100%, lekovi dostupni hronicnim bolesnicima, na koje nije uvedena taksa od 100%, albanski proizvodi… Itd.itd.
    Dakle, nisu diskriminisani a jesu siromasni kao i ostali gradjani Srbije.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.