Mustafa: Reciprocitet sa Srbijom je kompleksan proces sa višedimenzionalnim posledicama 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa ocenio je da u vezi sa najavama o uvođenju reciprociteta u odnosima Kosova i Srbije, treba imati u vidu da je to kompleksan proces sa višedimenzionalnim posledicama.

Mustafa je za portal gazetaexppress.com izjavio da je reciprocitet dogovoren koalicionim sporazumom sa pokretom Samoopredeljenje.

„To je sada pitanje Vlade Kosova i ne bih želeo da u ovoj fazi kažem šta treba uraditi ali želim reći da je to vrlo kompleksno pitanje sa višedimenzionalnim posledicama. Verujem da vlada može naći najbolji put, da to koordinira sa našim međunarodnim partnerima, posebno sa SAD i EU“, kazao je Mustafa.

Koalicioni sporazum DSK i pokreta Samoopredeljenje predviđa da se taksa od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine zameni reciprocitetom.

To je na sednici Skupštine Kosova kada je izabran za premijera ali i juče pred šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, ponovio premijer Aljbin Kurti ističući da će to biti reciprocitet na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu.

Šefica kancelarije EU na Kosovu je posle susreta sa Kurtijem izjavila će razmotriti predlog o reciprocitetu, navodeći da je najvažnije da se što pre ukinu takse.

Opozicione stranke na Kosovu su već započele pritiske na premijera da taksa ne bude ukinuta, dok je jutros u otvorenom pismu Kurtiju bivši premijer Ramuš Haradinaj zatražio da se taksa ne ukine dok Srbija ne bude priznala Kosovo.

Ukidanje takse je uslov za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari