N1: Novi sastanak EU-Zapadni Balkan u ponedeljak u Luksemburgu 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Novi ministarski sastanak EU-Zapadni Balkan biće održan u ponedeljak u Luksemburgu, na marginama Saveta za spoljne poslove Evropske unije (EU).

“Nakon internih razgovora u okviru Saveta za spoljne poslove, ministrima država članica EU pridružiće se i partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, radi razmene mišljenja o Zapadnom Balkanu,“ saopšteno je iz Saveta EU.

Kako N1 saznaje, dolazak su potvrdili ministri spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović, Srbije Marko Đurić i BiH Elvedin Konaković, a očekuje se i dolazak ministara spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, Albanije Iglija Hasanija i Kosova Donike Gervale.

Osim pregleda situacije, očekuje se da će na sastanku biti potvrđeno da je Crna Gora ispunila prelazna merila u okviru pregovaračkih poglavlja 23 (o pravosuđu i osnovnim pravima) i 24 (o pravdi, slobodi i bezbednosti) i da je spremna da počne da zatvara pregovaračka poglavlja u okviru kojih su reforme završene.

Ambasadori zemalja članica EU su danas odobrili „Zajedničku poziciju EU u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom“, a sledeći korak je da je formalno odobre ministri, kako bi se stekli uslovi za međuvladinu konferenciju na ministarskom nivou, koja je zakazana za sredu.

Sastanke između ministara država članica EU i zapadnog Balkana inicirao je odlazeći šef diplomatije EU Žozep Borel u maju 2021. godine sa ciljem da se intenzivira međusobna saradnja i pre proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari