Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju Savetu bezbednosti upozorava da kosovski zvaničnici još od jednostranog proglašenja nezavisnosti februara 2008. ignorišu šefa Unmika Lamberta Zanijera, tražeći što skorije povlačenje misije UN s Kosova.

U kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova juče nisu hteli da komentarišu kritike generalnog sekretara UN, niti je bilo potvrde ko će od kosovskih zvaničnika prisustvovati sednici Saveta bezbednosti 17. juna, na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji. U ime Srbije, prema nezvaničnim najavama, trebalo bi da prisustvuje šef diplomatije Vuk Jeremić.

U poslednjem izveštaju SB UN Ban Ki Mun objašnjava da su kosovske vlasti „u više navrata tražile okončanje misije Unmika, naglašavajući da Rezolucija 1244 više ne predstavlja relevantan dokument i da oni nemaju nikakve pravne obaveze da ga poštuju“. Ponašanje kosovskih zvaničnika rezultiralo je „minimalnim“ kontaktima predstavnika vlasti u Prištini sa šefom Unmika, tvrdi Ban Ki Mun u izveštaju dostavljenom zemljama članicama SB UN.

Zanijerova uloga je da, kako ističe Ban Ki Mun, posreduje u dogovorima između Unmika, kancelarije UN u Beogradu, Euleksa i Beograda o tehničkim pitanjima od zajedničkog interesa, iako su vlasti u Prištini „ostale neodlučne da se uključe u taj proces“.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže za Danas da bi ovakav sadržaj Banovog izveštaja mogao da znači kandidovanje pitanja Rezolucije 1244 za dnevni red sednice SB, kao i da se „sponzori kosovske nezavisnosti i generalni sekretar UN spremaju da otvore pitanje članstva Kosova u UN“. Janjić upozorava da bi, u slučaju da jednostrane poteze Prištine do jeseni prizna 70 država, „pitanje kosovskog članstva u svetskoj organizaciji moglo da se pokrene na Generalnoj skupštini UN i bez saglasnosti SB“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari